Allmänna råd om resor med rullstol

info@utrikesgruppen.se

Med några förberedelser blir det enklare att resa med rullstol. Foto: @mariannebos

Om du reser med flyg, buss, tåg eller båt och behöver särskild hjälp kan du oftast beställa assistans helt gratis hos företagen du reser med. Du kontaktar du online, telefon eller via deras kontaktacenter. Ibland kan du behöva ange måtten på din rullstol.

Vissa förknippar flygresor som ett komplicerat sätt att resa på om man har funktionshinder men det är inte så. Du har inom alltid rätt att resa och få hjälp. Det finns dock några regler att hålla koll på men annars är du alltid välkommen att resa. EU har vissa regler och andra länder kan ha andra. Det är därför bra om du alltid kontaktar flygbolaget, bussbolagen, båtbolaget eller tågbolaget du ska resa med om vad som gäller för just dig.

Det finns olika regler gällande storlek på rullstolar och om de får tas med ombord. Därför är det alltid ytterst viktigt att kontrollera detta innan så att inga överraskningar uppstår i samband med utresan. Vissa flygbolag har exempelvis regler på hur många elektriska rullstolar som fås tas med per flygning.

Hos de flesta flygbolagen får du dessutom ta med dig din rullstol eller ditt rörelsehjälpmedel utöver din tillåtna mängd incheckat bagage helt utan extra kostnad. Kom ihåg att du inte ska behöva visa upp något läkarintyg för att få gratis assistans på flygplatsen eller ombord på flyget. Flygbolaget kan dock av säkerhetsskäl be dig om underlag men det sker i sällsynta fall. Du måste meddela flygbolaget minst 48 timmar före avresan för att försäkra dig om att du får den assistans du behöver.

Rullstol på destinationen

Om du tar med dig en egen rullstol kan det vara bra att den är så smidig som möjligt. Den rullstol som passar dig bäst ska du alltid ha. Ett tips är att det oftast går att hyra en rullstol på destinationen om den lösningen skulle passa dig bättre. Sök på internet om det går att hyra rullstolar eller kontakta hotellet du ska bo hos som brukar kunna hjälpa till.

Sittplats på flyget

Vissa flyg-, buss-, båt- och tågbolag har av säkerhetsskäl restriktioner gällande vilka platser personer med funktionshinder får sitta på. Även gällande dessa regler behöver du alltid kontakta bolaget du reser med för att ta reda på om vad som gäller för just dig.

Klicka här om du vill läsa mer om rättigheter för resenärer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök