Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Tjänster

Allt du behöver veta om Gröna beviset

Foto via: eHälsomyndigheten

Genom att ta fram Gröna beviset som ett digitalt vaccinationsintyg kommer du att kunna få ett digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Det digitala verktyget Gröna beviset planerar att öppna i slutet av juni 2021. Med det Gröna beviset ska du enkelt kunna visa att du är vaccinerad mot covid-19 vilket i första hand ska underlätta resandet inom EU.

Vaccinationsbeviset kommer att innehålla: En QR-kod, information om ditt vaccin, datum för när du fick vaccinet och dina personuppgifter.

Hur kommer det exakt att gå till med ett vaccinationsintyg? När du har vaccinerat dig i Sverige kommer rapport från den klinik eller aktör som har vaccinerat dig att skicka informationen till den Nationella vaccinationsregistret vi har i Sverige (NVR) som är hos Folkhälsomyndigheten. Du kommer att kunna logga in och beställa ditt vaccinationsbevis i den nya e-tjänsten Gröna beviset. Genom att logga in i systemet för Gröna beviset begär du ett utdrag ur NVR.

För att kunna logga in och beställa ditt vaccinationsbevis ska du ha en godkänd svensk e-legitimation. I tjänsten får du ditt gröna bevis som bland annat innehåller en QR-kod som kan skannas av. Du kan också välja att få det Gröna beviset skickad till din digitala brevlåda, exempelvis: Kivra, Digimail, enn Min myndighetspost. Du kommer också att kunna skriva ut vaccinationsbeviset istället för digitalt.

I den första utgåvan att e-tjänsten Grönt bevis kommer det endast visas om du är vaccinerad mot covid-19. Planer på att utöka systemet till att också innehålla om du har ett negativt covid-19 test eller att du har bevis på att du har genomgått sjukdomen – är på gång. Det är inte helt klart vilka testsvar som ska visas i Grönt bevis. Dock är det helt klart att bevis mot att en person har vaccinerats mot covid-19 ska vara med.

Hur fungerar intyget?

  • Alla Gröna beviset intyg ska innehålla en QR-kod och med en digital signatur som ska skydda mot förfalskningar.
  • När ditt intyg kontrolleras skannas QR-koden och signaturen bekräftas sedan
  • Alla aktörer som utfärdar intygen (t.ex. sjukhus, kliniker, testcentrum eller andra hälso- och sjukvårdsmyndigheter) har sin egen digitala signaturnyckel. Alla dessa digitala nycklar lagras i en säker databas i varje land.
  • EU-kommissionen bygger en nätsluss som att intygens signaturer ska kunna kontrollera i hela EU. Dina personuppgifter hanteras inte via nätslussen då detta inte behövs för att kontrollera den digitala signaturen. En programvara för myndigheter utvecklas så att dessa kan använda den mot att kontrollera QR-koderna.
  • Det är landet du reser till, som avgör vilka regler som gäller där. Det är ditt ansvar att kontrollera om du uppfyller kraven för att få resa in.

Om du inte är vaccinerad och inte planerar att vaccinera dig, kan du resa ändå? Ja, absolut. Syftet med programvaran och Gröna beviset är inte att hindra icke vaccinerade från att resa. Intyget tas fram för att göra det lättare att resa i EU. Det kommer absolut inte vara ett krav att använda Gröna beviset då den fria rörligheten i EU är en grundläggande rättighet för alla människor som är medborgare i EU. Detta är viktigt att komma ihåg.

Intygen ska också vara en hjälpande hand för länder som måste lätta på sina restriktioner och tar hänsyn till intyget på ett sätt som gör att medborgare i EU kan resa fritt mellan EU-länderna igen.

Här kan du ladda ned faktablad om Grönt bevis från Europeiska kommissionen.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Vår webbshop

Besök vår webbshop för att inhandla våra produkter vi har i vårt lager 

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider