Amishfolket – en resa tillbaka till 1700-talet

Foto: Randy Fath

Besök USA:s profil

Vilka är amishfolket som idag lever kvar i en livsstil präglad av 1700-talet. De bor i USA, främst i Pennsylvania, Ohio och Indiana i USA och i delar av Kanada. Grundaren för amish religionen var Jacob Amman som under åren 1693 till 1697 byggde upp rörelsen. De kommer ursprungligen från en gren av den religiösa grupp som kallade sig för Mennoniter och Ana-baptister.

Ursprungligen var amishfolket bara några hundra till antalet, men i dag har amish populationen växt till över trehundratusen och de finns nu över stora delar av Nordamerika. Hur hamnade denna religiösa grupp i USA och varför?

Det religiösa amishfolket i Nordamerika kommer ursprungligen från Tyskland, Schweiz, Nederländerna och Frankrike. Amish är ättlingar till anabaptisterna – en uråldrig kristen rörelse, som växte fram efter 1500-talets.

Gruppen ville återgå till den tidiga kristendomen där man ville förkunna Guds ord starkare med exempel som vuxendop och vapenvägran. Amishfolkets motstånd mot andra kristna gruppers tro gjorde att de utsattes för förföljelse från flera håll. Vid slutet av 1600-talet uppstod splittringar inom anabaptisterna vilket gjorde att amish uppstod.

Amerika lovade amish religionsfrihet och fritt företagande vilket ledde till att alla amish från Europa flyttade till Amerika, främst i Pennsylvania och angränsade delstater. Från början var amish bara några hundra till antalet men idag har de vuxit till över 300 000.

Amish tar avstånd från dagens moderna samhälle

Gruppens livsstil innebär en bokstavlig tolkning av Bibeln och det existerar en stor motvilja mot de flesta former av modern teknik. Amish klädsel är väldigt konservativ och ser ut som det gjorde på 1700-talet. Männen bär alltid mörka kläder som långbyxor med en lucka istället för gylf, gamla traditionella hängslen samt jacka utan slag och en hatt. Fram till bröllopet ska männen raka sig dagligen. Efter dagen som gift ska männen ha långa helskägg för att respekteras.

Kvinnorna tillverkar alltid själv de kläder hon bär men det som kvinnan inte kan sy köper man. Kvinnor klär sig med långa kjolar, förkläde samt hätta över håret.

Alla barn börjar bära vuxenkläder vid fyraårsåldern. När barnen blir mogna nog att förstå vad amishlivet kommer att innebära för dem så uppmuntras de av amishsamhället att resa runt i världen. Resandet i världen ska få barnen att bestämma själva om de vill vara amish resten av sitt liv eller inte.

Kyrkor finns inte utan gudstjänst och bön sker hemma hos varandra. Amish tar helt avstånd från moderniteter som elektricitet, bilar, radio, tv, telefoner etc. Amish vägrar militärtjänstgöring. Samtliga barn slutar skolan efter åttonde klass. Amishfolket obligatoriska skolgång behöver inte vara längre än så enligt amish vilket regleras enligt lag från en dom i USA år 1972. Skolgången sker i så kallade enrumsskolor där åldersgrupperna blandas.

Befolkningen är i princip självförsörjande på det mesta. De tar inga lån och är förbjudna att teckna försäkringar. Amish motsätter sig pension från staten utan vill klara sig själva. Pensionspengar får befolkningen bland annat genom sparade pengar från försäljningen av produkter från sitt jordbruk. Alla i samhället har egna gårdar där bland annat grönsaker odlas till försäljning. Amish är skickliga hant- och jordbrukare.

Det finns dock två olika slags amish, den väldigt konservativa och den moderna. En amish kan inte bestämma själv hur modern den får vara utan det är klanen som bestämmer hur det ska vara.

Amish tror mycket på att Gud blir tillfredsställd om människor respekterar naturen och arbetar nära jorden.

Förföljelsen av amish i Europa

Amishreligionen stod för att bevara gamla traditioner vilket ledde till att man behövde separera sig från den övriga världen som hade blivit för modern. De döpte sina medlemmar som enbart var vuxna. Att döpa en vuxen under 1500- och 1600-talet i Europa var kriminellt. De förföljdes av den katolska, lutherska och reformerta kyrkan för sina åsikter. Amish bestraffades för sin tro med dödsstraff och i bästa fall deportation. Många amish blev martyrer för vad de fick uppleva i Eruopa. Många dömdes och brändes eller stoppades i levande i säcka och kastades i flodar.

Första vågen av amish anländer till USA år 1730. Från 1810 till 1860 anländer den andra stora vågen av amish till USA. Idag finns inga amish kvar i Europa.

Amishfolket är en väldigt fredlig religiös rörelse som de flesta amerikaner hyser stor respekt för.

Språket – uråldrig tyska

Amish talar pennsylvaniatyska som är ett högtyskt språk. Det sägs att språket härstammar från sydvästra Tyskland på 1600-talet och är nära besläktat med pfalziskan (Pälzisch) som talas i Pfalz i sydvästra Tyskland. Språket kallas på engelska för Pennsylvania Dutch, vilket inte ska misstas för ett nederländskt språk.  Ordet dutch lever kvar från gamla tider då man kallade alla som talade ett västgermanskt språk i Europa för dutchtalande.

Om en icke amish skulle vilja gifta sig med en amish så går det bra men då krävs det att personen lär sig språket, döper sig och följer amish religiösa relger.

Alla amish talar även engelska, vilket de har tvingats till att lära sig för att kunna klara sig i USA utanför sitt eget samhälle. Amish kommer trots sitt slutna samhälle ofta i kontakt med övriga samhället i USA.

Amishfolket – stor turistattraktion

Du kan besöka amishfolket i USA vilket cirka 10 miljoner turister om året gör. Amishfolket i Pennsylvania har blivit en av USA:s största turistattraktioner. Många turister lockas till att se hur människor levde på 1700-talet, vilket är möjligt att se hos amishfolket som inte har ändrat på sin livsstil.

Du kan besöka en del familjer för att se deras gårdar och hur de lever. Idag driver amishfamiljer en del mindre bed & breakfast hotell där du kan äta deras egna mat och köpa vackra hantverk. Många amish vill inte fotograferas då det är förbjudet enligt deras tro att avbildas.

Turism ger fördelar och samtidigt gynnas amishfolket. Turisttrafik betyder mer pengar som flyter in i deras lokala ekonomi. Detta gynnar amish-företag, såväl som icke-amish-företag som säljer sina produkter. Turismen hit har blivit stor, och amishfolket erkänner med rätta att det goda kommer med det dåliga.

Amishturismen är ett relativt nytt fenomen som uppstått i mitten av 1900-talet. Amish har anpassat sig till turistindustrins uppmärksamhet eftersom de har anpassat sig till många andra utmaningar och förändringar som har skett under deras existens i Europa och Amerika.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier