Australien brinner – halv miljard döda djur

Skapa föräldramedgivande som gäller för barn som reser med en av vårdnadshavarna, annan person eller ensam.

info@utrikesgruppen.se

Foto: Boldstyle


Besök Australiens profil

Hela Australien hotas av vad transportministern i landet kallar för en atombomb. Det brinner okontrollerat i många delar av landet och de dödliga bränderna visar inga tecken på att sluta. Här är vad du behöver veta.

Australien har alltid haft skogsbränder men just nu utsätts landet för apokalyptiska bränder som ingen tidigare har sett. Snabbheten och omfattningen chockar invånarna. Ljudet från bränderna beskrivs som skakande oväsen, som trasiga flygmotorer, svåra att egentligen beskriva.

Det är de värsta skogsbränderna som drabbar landet på årtionden, mycket är förstört sedan bränderna började i slutet av juli. Totalt har 24 personer dött, mer än 2 000 hem har förstörts eller skadats och över 480 miljoner djur har dött.

Statliga och federala myndigheter i Australien kämpar för att besegra bränderna, även med hjälp från andra länder, inklusive USA.

Varför är det så svårt att släcka bränderna?

Bränderna i Australien är svåra att kontrollera, och det finns flera orsaker till varför ingen får stopp på skogsbränderna. Flera värmerekord har slagits och terrängen är helt uttorkad. Det har varit extremt varmt under tiden bränderna har spridit sig. Temperaturer på över 40 grader har noterats på flera platser i sydöstra Australien. Varmast i världen var det i Penrith i västra Sydney: 48,9 grader – varmast någonsin för regionen, rapporterar Sky News.

Rekordlåg nederbörd har också bidragit till en nödsituation på kontinenten. Det har det varit torrt flera år i rad. Lägg till att eukalyptusskogarna i Australien är extremt lättantända och brinner snabbare. Brandmän kallar själva träden bränsle, ”som att hälla bensin på eld”.

Det som nu brinner är terräng som normalt skulle kunna släckas fortare men brändernas framfart med hårda vindar gör att elden sprider sig mycket snabbt, vilket har förvärrat situationen ytterligare. När vindarna blåser kan bränderna sprida sig med en fart på 25 kilometer i timmen. Vindarna gör också släckningsarbetet extremt farligt och det är svårt att förutspå hur bränderna kommer att sprida sig. Vindarna gör att glödande föremål kan flyga flera kilometer för att sedan antända nya områden. Det är farligt för släckningsarbetarna eftersom att elden plötsligt kan omringa dem.

Bränderna dödar Australiens djurliv

Det sker en enorm förlust av vilda djur i Australien just nu. Döda djur syns överallt, längs bilvägar och i skogarna. De djur som har lyckats fly till människor för att be om hjälp, söker efter vatten, dem är extremt törstiga, dör framför människorna som försöker hjälpa dem.

Uppskattningsvis har en halv miljard däggdjur, fåglar och reptiler dödats sedan skogsbränderna startade i september, enligt ekologer från University of Sydney. Det faktiska antalet kan var mycket högre. Bilder på sociala medier visar förkolnade koalor som får läkarvård, kroppar av döda djur liggande på marken och känguruer som desperat springer från bränder.

Australiens koalor, som sedan tidigare har varit hotade med minskat släkte, har minskat kraftigt i Australien, med upp till 40 procent de senaste 20 åren i vissa regioner. Myndigheter i Australien uppskattar att 30% av koalorna kan ha dött i bränderna.

Djuren lever i en mardröm och många har direkt dödats av bränderna, medan andra djur dör senare på grund av utmattning, törst och svält.

Ung känguru söker hjälp. Foto: Matrix For Daily Mail Australia

In record heat Australia and South Australia, where temperature have risen to 40 degrees, koalas approached cyclists on the road to seek water. pic.twitter.com/DvW84gbaRq

— Akki (@akkitwts) 28 december 2019

En törstig koala ber en cyklist om vatten i det extremt varma Australien. Foto: Twitter

Inga bränder har varit så här katastrofala tidigare

De senaste månadernas inferno liknande skogsbränderna har fått ödesdigra konsekvenser, och enligt australiska myndigheter kommer det ta flera månader innan bränderna kan släckas.

Det geografiska området, och det faktum att alla bränder sker på en gång, är det som gör det unikt, säger Bowman, chef för brandcentret i Tasmania, till The Guardian. Det har aldrig tidigare förekommit en situation där det har uppstått en brand från södra Queensland, till och med genom New South Wales, in i Gippsland, i Adelaide Hills, nära Perth och sedan ut över Tasmanias östkust. Det är nästan hela Australien på en och samma gång.

Bowman pekar på en av de mindre utforskade frågorna, även om det har börjat få viss uppmärksamhet de senaste dagarna, är den ekonomiska effekten av att ha långvariga bränder som drabbar så många australier. ”Du kan inte driva en ekonomi på rätt sätt när nästan halva befolkningen påverkas av bränderna, säger Bowman till The Guardian.

Bowman är helt säker på att inga tidigare bränder har varit så här tidigare. ”För att hantera den här typen av bränder är det första steget att erkänna problemets omfattning”.

Det finns inte några bevis på skogsbränder av den storleken någonstans. Bränder av den här omfattningen i Australien har aldrig funnits i andra delar världen eftersom Australien också har en natur som är extrem torr. Många områden är så svåra att släcka utan betydande regn.

Koala omringad i en skogsbrand men senare räddad.

Vilken roll har klimatförändringar i bränderna?

Förklaringen borde vara känd nu: utsläpp av växthusgaser orsakar inte skogsbränder, men de extrema temperaturerna, den absoluta bristen på fukt, och de extra torra förhållandena i Australien är den största orsaken till att bränderna har varit så allvarliga. Allvarligheten i bränderna kan vara med och bidra till att öka genomsnittet av klimatförändringar. Det är alltså inte klimatförändringarna som orsakar bränderna i Australien.

info@utrikesgruppen.se

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök