Avregistrera bil utomlands när du exporterar

Hur gör du för att avregistrera en bil som du tagit utomlands?

Information till dig som ska sälja din bil till en person i ett annat land. Om du ska sälja din bil till en person som bor i ett annat land måste du först avregistrera bilen på grund av export. En sådan anmälan om avregistrering görs till Transportstyrelsen och ska visa att fordonet har förts ut ur Sverige på grund av försäljning enligt export.

För att kunna avregistrera bilen som du har sålt utomlands måste du skicka in följande handlingar till Transportstyrelsen:

  1. Anmälan om avregistrering på grund av export
  2. En handling som bevisar att bilen har förts ut ur Sverige
  3. Bilens registreringsskyltar
Anmälan om avregistrering vid export

Anmälan om avregistrering vid export av svenskregistrerat fordon inom EU/EES görs här. Ladda ned blanketten i PDF, fyll i och skicka in till Transportstyrelsen. Anmälan om avregistrering på grund av export kan göras på del 2 av bilens senast utfärdade registreringsbevis eller på blanketten ovan som du kan ladda ned.

Kom ihåg att du måste anmäla försäljningen på registreringsbeviset om du har exporterat bilen till ett land utanför EU/EES.

På del 2 av bilens registreringsbevis måste du anteckna att bilen ska avregistreras på grund av export och samtidigt behöver du skriva under. Du behöver inte ange köparens namn eller andra uppgifter om personen då det inte sker ett ägarbyte i Sverige.

En handling som bevisar export av bilen

Transportstyrelsen vill alltid ha en handling som bevisar att bilen har förts ut ur Sverige på grund av export. Exempelvis kan du inkomma med någon av följande handlingar:

  1. Uppvisa en kopia på registreringsbeviset som utfärdats i exportlandet när bilen har registrerats där
  2. Ett skriftligt intyg från exportlandets myndighet på att bilen är registrerad där
  3. En kopia på tullhandling som bevisar att fordonet har förtullats (exporterats ut ur Sverige)
  4. Ett intyg från en yrkesmässigt transportör som bevisar att bilen har förts ut ur Sverige till ett annat namngivet exportland
Då avregistreras bilen i Sverige

När du har inkommit med alla tre delar sker avregistreringen i Sverige. Om något saknas i din begäran kommer inte avregistreringen att ske – tills att alla krav är uppfyllda

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier