Barnmat på flyget – dessa regler gäller

Skapa föräldramedgivande som gäller för barn som reser med en av vårdnadshavarna, annan person eller ensam.

info@utrikesgruppen.se

Resa ensam med barn intyg
Resa ensam med barn intyg.
Att resa med små barn kan ibland vara en utmaning, särskilt när det gäller matning ombord på ett flygplan. Många föräldrar undrar vilka regler som gäller för barnmat på flyget, exempelvis om det går att köpa maten ombord eller om man får ta med sig egen barnmat.

Många flygbolag erbjuder mat ombord och som förälder bör du vara medveten om att just barnmat ofta är begränsat. Det kan dock finnas barnmat ibland men det finns ingen särskild meny av barnmat. På längre internationella flygningar är utbudet ibland lite större. Tänk på att det är viktigt att du kontrollerar om flygbolaget erbjuder barnmat.

Om flygbolag erbjuder barnmat kan du ofta beställa mat i förväg. Sådana beställningar sker oftast med anledning av att barnmat inte säljs i så stor utsträckning, vilket gör att flygbolaget måste förbereda maten innan flygningen sker.

Får man ta med sig barnmat ombord på flyget?

Ja, vanligtvis är det fullt tillåtet att ta med sig egen barnmat ombord på flyget. Många föräldrar föredrar även att ta med sig egen mat för att kunna säkerställa att barnet får i sig rätt mat med god smak. Flygbolagen erbjuder sällan barnmat och om de gör det kan det vara mat som ditt barn inte tycker om.

Tänk på detta när du tar med dig egen barnmat:

  1. Säkerhetskontroller: Tänk på att barnmaten måste rymma behållare eller burkar om max 100 ml (1 dl). I vissa fall får du ta med dig större behållare. När du går igenom flygplatsens säkerhetskontroll måste du ta ut barnmaten som kommer att inspekteras.
  2. Ta med barnmat i handbagage: För att du ska kunna ge ditt barn mat under flygningen tar du med dig maten i ditt handbagage. Ha maten lättillgänglig så att du enkelt kan förbereda maten.
  3. Packa i rätt förvaringsbehållare: Använd tättslutande förvaringsbehållare för barnmaten för att undvika spill eller oönskad kladd. Enkla portionsförpackningar är också praktiskt för att undvika överflöd.
  4. Kontrollera restriktioner: Om du reser internationellt, kontrollera de specifika reglerna för det land du reser till. Vissa länder har strikta regler för import av livsmedel.

Planera barnmaten i god tid

Det är viktigt att du planerar förpackningen av barnmaten. Ta med dig tillräckligt mycket mat så att det räcker under hela resan och flygningen. Med rätt förberedelser kan du göra flygresan till en positiv och bekväm upplevelse för både dig och barnet.

Om minderårig ska resa utomlands

Tänk på att skaffa ett föräldramedgivande om minderårig ska resa utomlands ensam, med en av vårdnadshavarna eller annan person.

Du kan läsa mer och skaffa föräldramedgivandet här.

info@utrikesgruppen.se

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök