Behöver man pass till Danmark

info@utrikesgruppen.se

Om du är EU-medborgare och ska resa till Danmark behöver du inte visa ditt pass eller ID-kort när du reser mellan två Schengenländer. Du behöver inte visa ditt pass vid någon gräns inom hela Schengenområdet då fri rörlighet mellan Schengenländerna är reglerad som en rättighet för samtliga EU-medborgare.

Det är viktigt att komma ihåg att det är bäst att ta med sig passet när du reser till Danmark ändå. Du kan behöva styrka vem du är, exempelvis om du blir kontrollerad och stoppad av polis eller om du ska flyga. Schengenländer får reglera identifiering av människor som gör att du måste ha med dig id-handlingar som styrker vem du är när du vistas i landet. Giltiga id-handlingar är sådana som utfärdas av nationella myndigheter, körkort och pass.

Om du ska resa till Danmark kontrolleras även barns id-handlingar. Om minderårig är nordisk medborgare och reser med sin vårdnadshavare behöver minderårig ingen id-handling vid inresa till Danmark. Detta om vårdnadshavaren kan bevisa sitt föräldraskap. Notera att det endast gäller nordiska medborgare och gäller endast om minderårig reser med någon av föräldrarna. Om minderårig reser med någon annan än föräldrarna ska minderårig ha med sig id-handlingar. Om minderårig har ett pass är det en rekommendation att man tar med sig passet. Ensamresande minderåriga, (under 18 år), ska visa giltigt pass eller ID-kort samt eventuella resedokument.

Kom också ihåg att vissa länder inom Schengenområdet ibland inför förstärkt gränskontroll vid inresa till landet. Det innebär att gränskontrollen vill att du uppvisar giltig legitimation. Sådana tillfällen har specifikt uppkommit i samband med oro eller coronarestriktioner men generellt sätt ska du inte behöva visa ditt pass eller ID-kort.

Föräldramedgivande när barn reser

Om barn reser ensamma, med en av föräldrarna eller en annan person har länder krav på föräldramedgivande. Föräldramedgivandet ska tas med under resan som visar att föräldrarna har godkänt att barnet får resa utomlands.

Läs mer om vilka krav och rekommendationer som gäller här.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök