Berberna – ursprungsbefolkningen i norra Afrika

Den berbiska flaggan

Berberna är Marockos ursprungsbefolkning sedan minst 3000 år. Tillsammans är de cirka 50 miljoner till antalet.

De flesta berberna bor i Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen, Mauretanien, norra Mali, norra Niger och en liten del av folket finns i västra Egypten. En betydande del av befolkningen finns även i Frankrike, Belgien och Nederländerna som effekt av immigration till Europa.

På grund av arabiseringen av berber identifierar vissa etniska berber sig som arabiserade berber, vilket också har påverkat språket. En del berber talar inte sitt språk utan använder istället arabiska, men det finns cirka 25-30 miljoner som fortfarande talar språket. Den variant av arabiskan som talas av berber kallas för darija och skiljer sig ibland väldigt mycket från den arabiskan som bland annat talas i mellanöstern mycket på grund av att berbernas arabiska talades ur en berbs perspektiv och arabiskan fick således en grund med berbiska uttal med inslag av franska ord.

Termen berber härstammar från grekiskan: βάρβαρος (barbaros) som betyder barbar, vilket var termen för Maghreb-kusten i norra Afrika som användes för att beteckna ”landet av barbarer”. Berber kallas också Amazigh, vilket är mer vanligt i Marocko. Enligt flera historiker står namnet Amazigh för ”fri man”.

Det berbiska språket

De berbiska språken utgör en gren av de afroasiatiska språken och härstammar därmed från det afroasiatiska urspråket. Lingvisthistorikerna Igor Diakonoff och Christopher Ehret har teorier om att språket har uppstått någon gång för 12 000 år sedan i östra Afrika. Hypotesen lutar sig mot de språkliga föregångarna till berberspråket eller tchadiska språket som förmodligen kom från Rödahavskusten och sedan till norra Afrika. Många lingvister accepterar att det berbiska språket är mest besläktade med semitiska eller tchadiska. Exempelvis har det nubiska språket som talas av människor längs Nilen flera låneord av berbiska språket. Detta kan antyda att språket har haft en mycket större utbredning än bara i norra Afrika.

Religion

Människor har erövrat religioner och kulturer i urminnes-tider och berberna har varit om islams ankomst som fick Maghreb-regionen att arabiseras och islamiseras. Det var araberna som spred sin religion och kultur vilket än idag har effekter på Maghreb-regionen.

Genom arabernas ankomst skulle de berbiska samhället förändras helt, vilket förde med sig nya arméer, nytt språk, nya lojaliteter och framförallt nya sociala normer och annorlunda politik. Islamiseringen och arabisering av hela stora Maghreb-regionen var en långvarig och komplicerad process,

Nomadberberna var snabba att konvertera till islam och hjälpte de arabiska erövrarna att ta kontroll över Maghreb. Först på 1200-talet under Almohad-dynastin fick kristna och judiska samhällen i Maghreb möjlighet att lättare börja utöva sin religion.

Trots att berbernas gamla kultur och religion i Maghreb nästan försvunnit helt under islamisk styrning, fanns det fram till 1300-talet fortfarande en inhemsk befolkning i Nefzaoua-byar.

Enligt arabiska historiker godtog sig berberstammarna i Nordafrika muslimsk styre och accepterade islam i slutet av 700-talet, efter mer än femtio år av hårt motstånd. Man anammade islam men anpassade religionen till sina egna seder och bruk.

Innan arabernas ankomst

Maghreb-regionen hade en utspridd kristendomen som först började spridas i hela det romerska imperiet. Därefter antog många berber i de urbaniserade delarna av Nordafrika den kristna tron. Men med berbernas unika nomadsätt att vara så fick deras kristendom en speciell individualistisk stämpel.

Kulturer från deras tidiga begravningsceremonier och inhemska religiösa traditioner fick exempelvis plats i deras kristendom.

Dagens och dåtidens berber

Berber har alltid varit stolta och starka frihetskämpar ut igenom hela historian. Idag är de flesta av Maghreb-folket troligen en blandning av berber, människor från iberiska halvön, en lite del afrikanskt samt har man även kunnat påvisa via DNA tester att det knappt finns arabiska ättlingar till berber vilket tyder på att berber endast antagit den arabiska kulturen och inte alls är araber. Men det finns områden som har etniska berber.

Kända berber eller Amazigh idag är bland annat fotbollsspelarna Zinedine Zidane, Karim Benzema, Ibrahim Afellay, Samir Nasri och Khalid Boulahrouz.

Tidigare president för Algeriet: Houari Boumédiène, var också berber.

Andra kända berber från förr

Påve Victor I, Påve Gelasius I, Påve Miltiades och Ibn Tumart, grundare av Almohad-dynastin.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier