Besöka Sverige som turist

info@utrikesgruppen.se

Ska någon du känner besöka Sverige som turist?
Det finns en hel del regler att tänka på när någon du känner ska besöka Sverige som turist. Om personen kommer från ett land där visum krävs för inresa till Sverige måste du först bjuda in personen genom att fylla i en inbjudningsblankett.

Det första du måste göra för att en person ska kunna besöka Sverige är ett fylla i samtliga uppgifter i inbjudningsblanketten. När du har gjort det ska du skicka handlingen till den person som ska besöka Sverige som turist.

Andra mycket viktiga åtgärder är att ordna med en försäkring för den person som ska besöka Sverige. Du läser mer om krav på sjukförsäkring och skaffar den här. Bara du som bor i Sverige kan skaffa sjukförsäkringen åt din gäst.

Att besöka Sverige som turist

Det finns länder vars medborgare är viseringsfria till Sverige. Men till största del krävs det ett visum för att besöka Sverige. Vilka länder som behöver visum till Sverige kan du läsa här. De som har krav på sig har också krav på besöksförsäkring.

Visum till Sverige betyder oftast Schengenvisum

Viktigt att veta när någon ska resa till Sverige som turist. Sverige är med i Schengenområdet. Det innebär att den person som får visum till Sverige exklusivt också får ett Schengenvisum. När personen får ett Schengenvisum innebär det att personen får resa in i alla andra medlemsländer. Det är därför besöksförsäkring även har krav på att även gälla för Schengen.

När personen reser till Sverige och har ett Schengenvisum kan besökaren resa fritt mellan samtliga länder. Villkoren ser ut så för Schengensamarbetet Sverige är med i.

Vid vissa tillfällen besöker andra medborgare Sverige som turist:

  • besöka familj
  • besöka vänner
  • besöka partner
  • besöka barn
  • besöka föräldrar
  • andra turistrelaterade besök

Kan man få visum till Sverige men nekas Schengenvisum? Ja, det är fullt möjligt och beslutas i samråd med svenska ambassaden och Migrationsverket.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök