Betala med kort utomlands

info@utrikesgruppen.se

Denna sida innehåller annonslänkar

Betala med kort utomlands. Plastic card vector created by upklyak – www.freepik.com
Information om hur det går till när du betalar med kort utomlands. När du handlar i butik eller tar ut pengar utomlands kan du i vissa fall välja att betala i SEK eller i landets valuta. Oavsett vilken valuta du väljer sker en konvertering som har olika avgifter beroende på vilken bank du har. Får dig är det kostnadseffektivare att betala i landets valuta.

Wise är ett perfekt alternativ för dig som vill komma undan med lägre avgifter. Registrera dig hos banken idag enkelt online.

HÄR REGISTRERAR DU DIG HOS WISE – DU FÅR BRA KURSER!

När du åker utomlands är det viktigt att du tänker på vilken växelkurs din bank ger dig. För varje uttag och köp du gör utomlands har ett valutapåslag. Det innebär att banken debiterar dig en kostnad för att du ska kunna handla i en annan valuta. Du växlar inte aktivt pengar själv utan banken gör det åt dig mot en avgift. Tänk därför innan du handlar något. Om valutapåslagen är för höga lönar det sig att du byter bank och bankkort.

Så sätts växelkursen när du betalar kort utomlands

Varje köp och uttag du gör i ett annat land växlas med den svenska kronan mot din banks växelkurs. Avgifterna består i en referensväxelkurs från VISA och Mastercard och bankens valutaväxlingspåslag. Varje valuta har olika procent valutaväxlingspåslag. Det innebär att det är dyrare att köpa i vissa valutor. Kurserna varierar varje dag och för att du ska kunna se aktuellt påslag kan du använda bankernas kalkylatorn. Dock så är procentsatsen på vad du betalar en fast procentsats över en längre period av tid.

Det är olika avgifter i procent beroende på om du gör ett köp eller ett bankomatuttag. Oftast är det högre avgift om du tar ut pengar.

Många kort debiterar dig en avgift av den totala köpbeloppet. Det är vanligt att avgiften ligger på 1 – 2%. Detta är valutaväxlingspåslaget som debiteras när dina svenska kronor omvandlas till en annan valuta.

Valutaväxlingspåslagen för Sveriges bankkort
BankValutapåslag köp/uttag utomlandsKontantuttag i EURKontantuttag övriga valutor
WISE0 SEK upp till 2000 SEK**0 SEK**0 SEK**
Swedbank 1,65%0 SEK35 SEK
Handelsbanken1,65%0 SEK40 SEK
Nordea1,55%2%2%
SEB1,65%0 SEK35 SEK
Länsförsäkringar1,50%0 SEK1,50%
Danske Bank1,75%0 SEK2%
ICA Banken1,65%0 SEK20 SEK
IKANO Bank1,50%2%2%

**WISE avgifter innebär att du använder deras kort gränslöst, alltså i alla länder. Med Wise ser du priset direkt i appen. Inga dolda avgifter. Valutapåslag är gratis upp till 2000 SEK, därefter 1,75% valutapåslag om du betalar med svenska kronor. Växlar du pengar till lokal valuta innan ditt köp blir det mycket billigare. Växlingsavgifter är från 0,41%. Se mer här.

(Källorna granskades 2022-07-28 från respektive banks webbplats: WISE, Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Länsförsäkring, Danske Bank, ICA Banken och IKANO Bank. Avgifterna kan ändras över tid. För uppdaterade uppgifter kan du besöka bankernas webbplatser.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök