Utrikesgruppen

← Tjänster

Utrikesgruppen

Tjänster

Välkommen till området Bir Tawil som inget land vill äga

Ett landområde mellan Egypten och Sudan är fortfarande ett ingenmansland
Bir Tawil är ett 2 060 km stort landområde mellan Egypten och Sudan. Detta område utmärker sig genom att inget land gör anspråk på området. Egypten och Sudan är av olika meningar om gränsen. Båda länderna hävdar rätt till en gräns som ger var land anspråk på Hala’ib-triangeln. Detta har medfört att länderna lämnar Bir Tawil utanför anspråket.

Bakgrunden till denna tvist, är som ofta när det gäller afrikanska gränskonflikter – att gränsdragningarna mer eller mindre gjorts med linjal på ett europeiskt skrivbord. Detta är en typisk linjalgräns-tvist, som ignorerade lokala sedvanor och praxis. Storbritannien hade tidigare kontroller över både Egypten och Sudan.

När Sudan blev självständigt från Egypten och Storbritannien 1956 var ingen parterna helt överens om hur gränsen skulle dras. Man ville dock direkt ha en teoretisk gräns mellan vad som var Sudan och vad som var Egypten.

Egypten skulle komma att hänvisa till att gränsen mellan länderna skulle gå längs med breddgrad 22, detta enligt 1899 års avtal. Sudan däremot skulle komma att hävda annat, och hänvisade istället till att den administrativa gräns som varit i effekt sedan 1902 skulle gälla.

Skillnader mellan gränserna

Gränsen från 1899 ger Egypten suveränitet över den lockande Hala’ibtriangeln som ligger norr om breddgraden 22. Denna gränskonflikt är särskilt fascinerande då Sudan som inte erkänner gränsen från 1899 – inte heller gör anspråk på området Bir Tawil trots att området ligger på sudanskt område. Egypten som hävdar att gränsen från 1899 ska gälla vill inte heller kännas vid området. Detta gör att Bir Tawil de factor inte tillhör något land idag.

Dagens egyptiska och sudanesiska regeringar vägrar tydligt att ha något att göra med Bir Tawil. Båda länderna anser att Bir Tawil är ett värdelöst område.

Om Sudan accepterar Bir Tawil som sitt territorium erkänner de i praktiken gränsen från 1899 och kan därför inte hävda suveränitet över den attraktiva Hala’ibtriangeln.

Information om Hala’ib-triangeln

Hala’ib-triangeln är mycket mer attraktivt än Bir Tawil. Här finns ett ekonomiskt och politiskt värde. Området är på 7 945 kvadratkilometer (20 580 kvadratkilometer) och är uppkallad efter staden Hala’ib som ligger i samma område. Området har kust mot Röda havet och kallas för triangeln eftersom det ser ut ungefär som en triangel. De flesta människor som bor i Hala’ib-triangeln är nomader.

År 1998 började Egypten och Sudan arbete med en kompromiss om vilket land som skulle kontrollera Hala’ib-triangeln. Bland annat drog Sudan tillbaka alla sina styrkor från området år 2000 och avsåg att avstå kontrollen över området.

Eastern Front som är en koalition av sudanesiska rebeller hävdar att triangeln helt är sudanesisk efter att folket i området är mer etniskt släkt med Sudan.

Dagens status är att triangeln fortfarande är i Egyptens kontroll medan Sudan hävdar territoriella rättigheter över regionen.

Information om området Bir Tawil

Bir Tawil är ett fyrkantigt område klämt mellan Egypten och Sudan. Namnet betyder ”hög vattenbrunn” och har ett ökenklimat. Detta territorium är ett av mycket få platser i världen som lämnas helt utan anspråk på ägande.

Området har av flera gånger spekulerats i att utropas som en ny mikronation. Men ingen av insatserna har fått något riktigt fäste. Området styrs inte av några lagar.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier