Bjuda in flickvän eller pojkvän till Sverige

Så bjuder du in din flickvän till Sverige
Om din flickvän eller pojkvän vill besöka Sverige och är medborgare i ett land utanför EU kan du behöva ansöka om ett visum. Innan hon eller han ansöker om ett visum behöver du bjuda in personen. Vi går igenom reglerna och vad du behöver tänka på.

Klicka här för att bjuda in din flickvän eller pojkvän till Sverige.

När du ska bjuda in en person som ska stanna i Sverige kortare period än 90 dagar kallas det inbjudan inför ansökan om Schengenvisering. Om det är ett besök för längre än 90 dagar är det ”inbjudan för besök längre än 90 daga”. Du använder samma formulär oavsett om längd på besöket.

Beroende på var din flickvän eller pojkvän är bosatt kan du kontrollera vilka medborgare som behöver visum till Sverige. Kontrollera i länken här, vilket är en lista över länder vars medborgare behöver visum för att besöka Sverige.

Försäkring är ett krav för inresa till Schengen

Innan du bjuder in din släkting eller vän krävs det ofta att personen kan uppvisa en giltig reseförsäkring. Medborgare i andra länder får inte ta del av svensk allmän sjukvård gratis. Skulle personen bli sjuk måste denne bekosta allting själv. Därför är det viktigt med en försäkring.

Teckna försäkringen online redan idag. Din släkting eller vän blir sjukvårdsförsäkrad under hela sin vistelsetid i Sverige.

BESTÄLL FÖRSÄKRING TILL UTLÄNDSK MEDBORGARE HÄR – VÄLJ BESÖKSFÖRSÄKRING

Inbjudan kan du beställa online

När din flickvän eller pojkvän behöver en inbjudan från dig kan du enkelt beställa det online och få handlingen förtryck. Du får dessutom support i ärendet när du ska bjuda in personen. Själva visumansökan måste din flickvän eller pojkvän göra själv. Du eller Utrikesgruppen kan inte ansöka åt personen.

Med hjälp av Utrikesgruppens online formulär kan du beställa en inbjudan och få den förtryck och klar. Du ska sedan skicka skriva under inbjudan, skanna blanketten och skicka den per e-post till din flickvän eller pojkvän. Inbjudan ska sedan tas med vid mötet för visumansökan tillsammans med nedan handlingar:

  • Kopia av id-kort, passhandling eller motsvarande som visar din identitet
  • Personbevis ”Inbjudan” som du beställer från Skatteverket och som inte är äldre än tre månader. Personbeviset behövs bara vid ansökan om visum, inte vid ansökan om uppehållstillstånd för besök
  • Dokument som visar dina uppgifter om inkomster och tillgångar, vilket gäller för dig eller den som betalar för den sökandes försörjning under besöket i Sverige (till exempel lönebesked eller kontoutdrag från banken för de senaste tre månaderna, pensionsbesked eller motsvarande).
Här beställer du inbjudan

Beställ inbjudan här. Följ det stegvisa formuläret och fyll i samtliga nödvändiga uppgifter. När du är klar kan din flickvän eller pojkvän boka tid för visum genom att kontakta svensk ambassad i landet personen befinner sig i.

Inbjudan är ett krav om personen är bosatt i ett land vars medborgare behöver visum till Sverige. Det betyder att din flickvän eller pojkvän behöver en inbjudan från dig för att få komma till Sverige.

Observera att du inte kan ansöka om visum för någon annan. Kom ihåg att inbjudan inte är en visumansökan. Inbjudan visar på vem din flickvän eller pojkvän ska besöka i Sverige.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier