Bo på hotell under 18 år – regler och krav

Vilka regler gäller för minderåriga som ska bo på hotell?
Information om krav och regler för minderåriga som ska bo på hotell. Om du är under 18 år behöver du tänka på att många hotell kräver att du har fått godkänt att övernatta. Ofta krävs ett intyg och gäller för samtliga boenden: hotell, vandrarhem, stugor, uthyrningshus, lägenhet. Både i Sverige och utomlands. Ta reda på vad som gäller för ditt boende.

När ett hotell reglerar minderårigas boende krävs det att förälder, målsman eller annan vuxen ansvarig person över 18 år intygar att den minderårige får bo på hotellet ensam. Vissa hotell tillåter inte att minderåriga får bo utan ansvarig person över 18 år. Det är därför viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller på hotellet den minderårige ska bo på.

Oftast är det hotellet som tillhandahåller intyget. Det kan ibland vara på engelska – detta för att det ska vara läsbart i hela världen. Intyget kan användas för boende på hotell, vandrarhem, stugor, uthyrningshus eller andra former av boenden som kräver det.

Information till vårdnadshavare

Ska du som vårdnadshavare boka ett rum för en minderåriga men inte själv bo på hotellet? Kontrollera med hotellet om det är tillåtet. Om hotellet tillåter det ska du visa upp ett intyg som ska skrivas under av målsman. De hotell som tillåter minderåriga kan behöva ett samtycke från föräldrar som ska visas upp till hotellet.

Du kontrollerar enklast kraven hotellet har genom att ringa eller mejla till dem.

Information om intyg för minderårigas resor

Kom ihåg att även om hotellet tillåtet att minderårig får bo ensam på ett hotell finns det andra regler minderåriga måste tänka på. Bland annat krävs föräldramedgivande som visar att minderåriga har fått tillåtelse att resa utomlands av vårdnadshavare. Samtycke från vårdnadshavare är ett krav som länder och flygbolag har.

Du beställer ett föräldramedgivande här.

När du har beställt intyget skriver du ut och tar med intyget på resan.

Så beställer du:

  1. Beställ här
  2. Fyll i uppgifterna
  3. Intyget skickas till dig
Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier