Dags att släppa reserestriktionerna helt – turismbranschen måste överleva

Dags att börja resa utan pcr-testning och krav på vaccinpass
Sverige häver alla coronarestriktioner den 9 februari och följer därmed vad flera länder i Europa gör. Smittkurvorna går brant neråt och många länder klassar inte corona som en samhällsfarlig sjukdom. Restriktionerna för att motverka smittspridningen av coronaviruset har redan orsakat mer skada än nytta. Dags att häva allt vad restriktioner heter och låta livet gå tillbaka som det var innan.

Väsentliga samhällsfunktioner riskerar att bli mer samhällsfarliga än själva viruset när restriktioner implementeras och hålls kvar. Tunga och viktiga branscher har tagit otroligt mycket stryk. Konkurser världen över inom turismbranschen är ett faktum som har skadat många familjer. Allt från strandförsäljaren till stora charterhotell har fått se sina inkomster raseras totalt.

Det finns många aspekter att titta på. Företag som har gått i konkurs, stränder som gapar tomma, turistorter som ser ut som spökstäder och människors hälsa. Med ett bredare perspektiv bör vi se till återgå till det normala innan allt tvinar bort.

Bara Arlanda flygplats har fått se en minskning i flygtrafiken med 90% under corona. Bakom den statistiken finns människor runt om i världen som har fått se sina livsverk och företag gå under på grund av bristen på turister. Restriktionerna har blivit ett större problem än viruset. Coronarestriktioner har spelat ut sin roll.

Läkare världen över är överens om att det inte går att stoppa omikronvarianten med restriktioner. Det finns inte längre någon grund för att implementera fortsatta restriktioner. Samtidigt pågår en het global debatt om att konsekvensen av restriktionerna är farligare än själva smittan.

Enligt många debattörer världen över är också det dags att dra ner på pcr-testning och smittspårning. Det finns redan flera länder som slopat inresereglerna med krav på negativ pcr-testning. Det finns också länder som aldrig ens implementerade detta. Det finns nästan ingen i turismbranschen som gläds av krav på vaccinpass.

Se upp för politiker som inskränker din frihet

Det är inte rimligt att kraftigt klippa av grundläggande demokratiska rättigheter. Staten ska inte ges möjligheten att fortsätta med nya eller gamla frihetsinskränkande lagar och krav. Låt folket ta ansvaret över sina egna liv. Annars riskerar tillfälliga regler att bli permanenta och djupt skadliga.

Turismbranschen är nere – slopa resereglerna

Världen öppnas upp inom varje land och häver alla restriktioner. Det innebär att det inte längre finns något underlag som bör tillåta att det just vid en gränspassering skall finnas coronarestriktioner. Reglerna som slopats helt inom varje land bör avskaffas helt även vid resor. Pcr-testning, vaccinkrav, vaccinpass och maskkrav är restriktioner som har skadat och stör turismen på ett allvarligt sätt som vi aldrig tidigare har sett.

Ska turismen få komma tillbaka är det dags att öppna upp resandet exakt som det var innan. Risken är annars att fortsatta restriktioner i fria länder blir som i det absurda Österrike. Där är det obligatoriska krav på vaccinering.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier