Avrådan: Dominikanska republiken har förvandlats till ett fängelse

info@utrikesgruppen.se

Besök Dominikanska republikens profil

Det är nu dags att rikta alla blickar mot regeringen i Dominikanska republiken som begår allvarliga övergrepp mot sin egen befolkning. Allt i namnet av coronaviruset. Vill du betala för din frihet i Dominikanska republiken under deras så kallade ”fusk-karantän”? Inga problem. Det går, för så korrupt är landet.

Innan vi går in på djupet över vad som pågår i det karibiska landet Dominikanska republiken är det värt att notera att landet är ett av de fattigaste i regionen. En tredjedel av invånarna lever i fattigdom och hela 10 procent lever i extrem fattigdom. Regeringens corona övergrepp skickar redan fattiga människor till en djupare fattigdom och kris. Befolkningen blöder ekonomiskt medans myndigheter fyller sina fickor fulla med dominikanska pesos.

I Dominikanska republiken råder utegångsförbud sedan mars 2020. Från början gällde utegångsförbudet från kl 19:00 till 05:00 på vardagar och 17:00 till 05:00 under helger. Förra månaden minskade man utegångsförbuden med två timmar men människor är fortfarande strikt kontrollerade av polis och militär. Nu gäller utegångsförbudet från kl 21:00 till 05:00 på vardagar och 19:00 till 05:00 under helger.

Nästan allting i landet släcks ned under utegångsförbudet men det finns undantag. Nya analyser från Utrikesgruppen visar att myndigheter i landet profiterar på viruset och mer eller mindre rånar sin egen befolkning på de sista pengarna de har. Företag och privatpersoner som kan betala för sig kan fortfarande andas frisk luft under tiden som utegångsförbudet råder. Det vilar en mörk atmosfär över landet och regeringen har tagit folket som gisslan.

Överhuvudtaget finns det väldigt lite av övergripande folkhälsotänk i Dominikanska republiken. Få frågar sig vad det betyder för barnen och folket när ingen längre kan leva ett normalt liv. Allt fokus ligger på covid-19 och att försöka stoppa smittspridningen till varje pris. Man glömmer helt bort allt annat i livet som ska fungera.

Betala 200 dollar så får du köra bil under tiden för utegångsförbudet

Även om det råder utegångsförbud i landet kan taxichaufförer fortfarande köra sina kunder. Men det kostar. För att inte bli gripna av polis säljer myndigheter i landet tillstånd till taxichaufförer så att de kan få köra under alla dygnets timmar. Tillståndet kostar 200 dollar. Vill man köpa tillståndet på svarta marknaden kan priset bli högre.

Om taxichaufförer fortfarande kan köra under tiden för utegångsförbudet med ett tillstånd. Då är det första man undrar: Vilka är människorna de ska köra då alla dominikaner sitter i karantän? Det finns gott om kunder till taxibolagen. Du kan köpa ett annat tillstånd som ger dig som privatperson möjligheten att röra dig fritt under alla dygnets timmar. Ett sådant tillstånd visar ett du är en person med en viktig anställning, exempelvis läkare. Kom ihåg, du behöver inte vara en läkare för att få det tillståndet, du anges bara som en i tillståndet.

Andra kunder taxibolagen hoppas på är de som bryter mot utegångsförbudet. Och de människorna finns det gott om. Människor behöver röra på sig för att träffa sina familjemedlemmar men också för att kunna tjäna pengar. Rörelsefrihet handlar om överlevnad.

Restauranger betalar också för tillstånd

Genom att blicka över vid några av stränderna i Punta Cana i östra delen av landet under utegångsförbudet kan man se restaurang efter restaurang vara nedsläckt men plötsligt lyser några restauranger upp som vittnar om att korruptionen har nått ända ut till stränderna. Varför har vissa restauranger öppet under utegångsförbudet men andra inte har det? Det är en fråga vi ville ha svar på och det fick vi snabbt.

Där i mellan alla stängda restauranger och barer finns det fortfarande några företagare som kämpar för sin överlevnad och som har gått med på att betala ett tillstånd till myndigheter. Restaurangägare talar öppet om att de har betalat myndigheter för ett tillstånd att få verka under några extra timmar. Andra restaurangägare som tvingas stänga talar om en stor besvikelse och upprördhet över myndigheternas övergrepp som skadar alla anställda inom branschen och deras möjligheter till att försörja familjerna. De redan ekonomiskt utsatta som varit anställda har inte längre något arbete att gå till. Det är ett hån mot hårt arbetande dominikaner.

Arbetslösheten under corona skjuter i höjden. Ekonomin är redan förlamad i landet. 90% av hushållsarbetarna i Dominikanska republiken är drabbade. Enligt arbetare inom sektorn tjänar vissa hushållsarbetare upp till 5000 DOP (750 kr) per månad.

Coronaviruspandemin har lett till en minskning med arbetstiden per vecka, vilket har påverkat timinkomsten från arbetsaktivitet på 12,4% mellan april och juni jämfört med samma period 2019. Den största inkomstminskningen fick arbetare i den informella sektorn där timlönen minskade med 20,7% mellan april och juni.

Självmorden ökar i landet

Som många rapporter i världen visar är utegångsförbud inget vänligt verktyg mot människors välmående. Världen vittnar om kraftigt ökande hustrumisshandel, barnmisshandel, alkoholism, skilsmässorna ökar kraftigt och självmord under tiden för utegångsförbud.

Under första halvåret i år begick 298 människor självmord i Dominikanska republiken, vilket motsvarar en ökning med 29,3% jämfört med 2012 då 156 avslutade sina liv under samma period, enligt rapporter från Citizen SafetyWatchdog.

Människor sover med masken på i sina sängar

Många dominikaner är osäkra på om det är maskkrav över allt i landet eller inte. En del tror att kravet gäller vid offentliga byggnader och i butiker. Andra är så osäkra att vissa till och med sover med masken på i sina hem i rädsla för att få böter. Det är också osäkert vad bötesbeloppet skulle landa på om man vägrar att bära mask. Eller om det enligt lag ens existerar ett bötesbelopp. Vissa har hamnat i en cell i 24 timmar för att avtjäna sitt straff. Andra har betalat från 150 kr (1000 dop) upp till 750 kr (5000 dop) när de blivit ertappade med att promenera utan mask. Bötesbeloppet är för en vanlig dominikan nästan en hel månadslön. En del har gripits när de har varit helt ensamma på stranden.

Många medborgare vittnar om osäkerheten och rädslan för myndigheter att de helt enkelt bara sätter på sig masken dygnet runt. En del berättar att bötesbeloppet oftast landar på vad polisen vid tillfället för ingripandet tror att den gripne kan betala på plats. Är man fattig kan det alltså bli ett lägre belopp. Ser det ut som att man har pengar då kan det bli ett högre belopp. En mycket farlig utveckling som gör att turister i synnerhet inte bör besöka landet.

En sovande kvinna på gatan. Foto: Listin Diario

Så används masken i landet – behandlingar mot akne erbjuds

Ska man bära en mask korrekt så ska man aldrig peta på masken. Lägger du masken i fickan eller på bordet så förstörde du syftet direkt. Människor kan inte låta bli att pilla sig i ansiktet. Pillar du dig i ansiktet och sen hälsar på någon för att sedan som alla människor gör, pilla dig igen i ansiktet – då har du förstört syftet igen. Nästan ingen i världen kan använda masken på ett korrekt sätt. Den inger också en falsk trygghet.

Att tvinga medborgare att täcka halva ansiktet är ingen liten sak. I en våg av motstridiga budskap, upptrappande panik och politiska åtgärder är det inte svårt att känna sig totalt lurad bakom en pappersbit som täcks över halva ansiktet.

En vanlig syn hos myndighetspersonal och Covid-vakter i landet ser man de lägga undan sin mask i smutsiga fickor eller på ett smutsigt bord under tiden de äter. Många byter aldrig ut sina masker utan använder samma mask i flera månader. Även vid regn så förstörs masken. Flera hotellanställda använder samma mask under hela sitt arbetspass i kontakt med turister. Det är inte konstigt att känna att masken förmodligen smutsar ner med andra bakterier. En nytt fenomen i landet är att kliniker nu säljer behandlingar mot akne till folk som använder mask.

Varje dag tvingar också Uber i landet chaufförer att ta bild på sig med masken på. Kunder som går in i en bil måste också ha mask på sig enligt Ubers nya föreskrifter. Chaufförer som känner för det kan tjalla ned andra kunder till Uber om de inte använder mask, vilket också sker. Uber har en sådan funktion nu. Det är bara att klicka och tjalla i appen. Maskangiveriet sker inte bara hos Uber utan även ute i samhället. Detta är en farlig utveckling i landet. Ett angiveri samhälle förgiftar.

Polisen förnedrar dem som bryter mot utegångsförbudet med videos

I videon ovan ställer sig en av poliserna och förnedrar ungdomarna med en förnedrande utskällning som spelas in och sedan läggs upp på Instagram. Det haglar okvädningsord av polisen som bland annat kallar ungdomarna för familjelösa människor. Det är inte sällan ungdomar grips av polis när de i hemlighet anordnar mindre fester.

Men vad ska ungdomarna göra? Förtjänar de verkligen en offentlig uthängning i landet för att de vill använda sin ungdomlighet till att roa sig och ha kul. Videon signalerar bara en enda sak och det är ett förnedrings övergrepp på ungdomarna från polisernas sida.

Det är inte bara ungdomar som filmas av polisen. Under alla sina coronaräder så filmar polisen människorna som grips och förnedras. Fattiga dominikaner som försöker överleva och skaffa mat på bordet under tiden för utegångsförbudet filmas hela vägen från gripandet in till polisstationen. Det går ofta våldsamt till. Allt bara för att de behöver mat på bordet till sig och sina familjer.

Polis och media i landet kablar varje dag ut bilder på människor som jagas, grips och förnedras av polis för att de bryter mot karantänen eller missat att bära mask. Många dominikaner känner en stark oro och väljer istället mot sin hälsa att lyda allt det märkliga som pågår i landet i rädsla för att själva en dag bli offer för förnedringsfilmer som sedan publiceras online.

Dominikanska folket skriker att de är hungriga

Människor i Dominikanska republiken förtjänar mer. Det är ett vänligt och välkomnade folk. Älskade av turister världen över. Att lämna dominikanerna i sticket när de redan innan coronapandemin befann sig i en mycket svår ekonomisk situation vore omänskligt av oss svenskar att göra nu under corona. Många dominikaner har en medianlön på 1000 kr i månaden. Dominikaner är utmattade, trötta och ledsna. Under utegångsförbudet har hälsan, själen och ekonomin stulits ifrån dem. Människor tigger som aldrig tidigare. På gatan skriker de hopplöst att de är hungriga och att regeringen har förstört deras liv för all framtid. Vissa dominikaner upplever att landet har blivit en skådeplats för ett skämt och tror att hela världen sitter i karantän så som de gör.

Media i landet har skrämt upp stora delar av befolkningen. Regeringen bombarderade varje dag fram tills nyligen ut i tv-livesända tal varje minsta detalj om corona som fick folket i landet att bokstavligen aldrig lämna sina hem och bli paralyserade. Regeringens sätt att tala till befolkningen påminde människorna om att coronaviruset förmodligen kommer att ödelägga hela världen och att hoppet ligger till att alla lyder vad som sägs från regeringens håll annars är domedagen nära. Det var märkliga budskap från den gamla regeringen. Den nya regeringen är inte bättre.

En del länder följer en lugn och sansad coronastrategi. Regeringen i Dominikanska republiken har en strategi som påminner alla varje dag att döden ligger nära för alla i landet.

Korruption är det största hindret för mänsklig välfärd. Dags att sätta allt ljus mot korrupta myndigheter i Dominikanska republiken. Dominikaner har varit inlåsta i åtta månader och verkar vara vana vid inkompetens och korruption bland deras ”ledarskap” sedan tidigare. De vet att spela med i spelet, och fortsätter med sina liv oavsett hur outhärdligt det än verkar vara. Men nu har landets myndigheter passerat alltför många gränser och håller hela sin befolkning som gisslan.

Liknande fängelsetillstånd rådde i El Salvador i mars. Men högsta domstolen i landet meddelade att lagen inte tillät säkerhetsstyrkor att hålla människor i karantän eller utegångsförbud. Sådana åtgärder var inte konstitutionella och domstolen ansåg också att poliser under inga omständigheter kunde begära att människor hålls inlåsta, inte ens under en kort period.

Dominikaner trodde att korruptionen skulle försvinna med den nya socialdemokratiske presidenten som valdes in i augusti. Tyvärr så har korruptionen accelererat i takt och förpestat landets institutioner ännu mer. Otroligt nog så upplöste regeringen utegångsförbudet tillfälligt under två veckor när dominikanerna skulle rösta. Direkt efter röstanden så sattes dominikanerna i karantän igen.

Men dominikaner är det verkligen synd om. De är redan ekonomiskt utsatta och får utegångsförbud av många andra anledningar än coronaspridningen. Misstankarna riktas mot korrupta myndigheter i landet. Det är uppenbart att myndigheter i landet har tappat kontrollen totalt över korruptionen.

Det är dags för Dominikanska republiken att öppna upp sitt land för sitt folk nu annars kommer misären att vila över folket för en lång tid framöver och hela världen kommer att peka på regeringen som ansvarigt för vad som hände.

Regeringens enda erbjudande har hittills varit att de är beredda att betala för företagens elförsörjning.

De sista utlänningarna flyr Punta Cana

Många utlänningar som var verksamma i staden Punta Cana har redan flytt staden. Restauranger, barer, caféer och frisörer som ägdes av utlänningar står tomma och har lämnats till ödet. De sista utlänningarna lämnar nu landet efter att polis och myndigheter utövar påtryckningar där man vill att utlänningarna ska betala stora summor pengar för att kunna fortsätta hålla öppet under corona utegångsförbudet.

Avrådan – svenska researrangörer och resenärer

Avrådan till Dominikanska republiken gäller för både svenska researrangörer och resenärer. Landets rådande tillstånd bedöms som mycket oberäknelig och snabbt föränderlig. Extrem korruption genomsyrar alla instanser i samhället och är farligt för turister och företag.

Utrikesgruppen har varit på plats i landet.

Overkliga gripanden av många äldre människor som bland annat lastas upp på flak precis utanför sina hem. Än idag pågår detta.

Våldsamt ingripande mot en försvarslös kvinna som brutit mot utegångsförbudet som enligt klippet fick en dag i fängelse. Än idag pågår detta.

En polis i staden Santiago de los Caballeros hotar att skjuta några män som har brutit mot utegångsförbudet.

Människor som vilar utanför sina hus får besök av polis som bland annat stjäl deras stolar.

2020-10-27

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök