Eckerö linjen taxfree

info@utrikesgruppen.seSka du resa med barn – beställ föräldramedgivande

Länder har krav på föräldramedgivande.

Information om taxfree regler när du handlar i samband med resan till Eckerö, Åland. Vad som gäller och vad du bör tänka på.

När du reser med Eckerö linjen kan du handla varor på taxfree, vilket innebär att du inte betalar skatt på det du köper. Åland är ett självstyrande landskap men är genom Finland en fullvärdig medlem av Europeiska Unionen och EU:s tullunionen. Åland står dock utanför EU:s skatteunion, vilket innebär att Åland räknas som ett tredje land vid handel med länder i EU.

Varför har Eckerö linjen taxfree

Taxfree innebär att försäljning av varor sker skattefritt. Eckerö linjen säljer varor till personer som inte behöver betala moms, varuskatt eller alkoholskatt. Som privatperson får du ta med dig en mindre mängd varor vid resan utan att du behöver betala moms eller skatt. Detta kan du göra eftersom att principen är att när företag exporterar produkter och varor behöver de inte betala moms och skatt, därtill att Åland ligger utanför EU:s skatteunion och Eckerö linjen trafikerar internationellt vatten.

När du reser med Eckerö linjen

När du reser till eller via Åland på minst 20 timmar får du som är bosatt i Sverige ta med dig taxfree varor enligt nedan tabell:

1:a alternativet
Starksprit över 22 %, 1 liter
Viner upp till 15 %, 4 liter
Öl, 16 liter

2:a alternativet
Starkviner 15–22 %, 2 liter
Viner upp till 15 %, 4 liter
Öl, 16 liter

Tobak
200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 gram röktobak.

Övriga varor
Du får ta med dig övriga taxfree varor till ett sammanlagt värde av 4 300 kronor. Snus ingår i detta värde, gäller vid avresa från Eckerö till Grisslehamn. Vid avresa från Grisslehamn till Eckerö gäller följande för snus: Max 1 kg/person.

Taxfreeregler Åland – Eckerö linjen

När du köper på taxfree måste du själv ta med dig alkoholen. Du måste vara tjugo år eller äldre för att handla alkohol. Du slipper betala skatt på varorna om det är du själv som ska dricka alkoholen eller ge bort den till en person i din familj eller till en vän.

Du får inte sälja vidare alkoholen i Sverige.

På Eckerö linjen får du ta med varor under 4 300 kr utan att betala skatt eller tullavgift. För allt som är värt med är 4 300 kr ska du betala skatt eller tullavgift.

Krav på föräldramedgivande

Om du ska resa med barn utomlands finns det krav på föräldramedgivande som du kan läsa mer om här.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök