El Salvador ”Bitcoin city” – från fattigdom till ett finansiellt världscentrum?

info@utrikesgruppen.se

Bitcoin city. Helt skattefritt.
I september blev El Salvador första land i världen att införa en kryptovaluta som officiellt betalmedel. Vad det kommer göra med landets ekonomi kommer framtiden att visa. Men landet har en president som tänker fräscht och vill profilera El Salvador som teknikens framtid. Satsningarna och förändringarna kan kanske förvandla landet till ett speciellt finansiellt område i världen.

Presidenten Nayib Bukele har lyft fram att kryptovalutan Bitcoin ska hjälpa medborgare som lämnat El Salvador att kunna skicka pengar till vänner och släktingar som är kvar i landet. Att skicka pengar internationellt är förenligt med överförings- och växelkursavgifter. Det är också krångligt. Enligt landets beräkningar utgörs en femtedel av landet BNP, vilket motsvarar sex miljarder US-dollar – av internationella transaktioner mellan vänner och familjer.

Projekten med Bitcoin avlöser varandra i landet. Det centralamerikanska landet har minst sagt satsat ordentligt på kryptovalutor. Ni ska El Salvador bygga Bitcoin city nära vulkanen Conchagua i sydöstra delarna av landet. Staden kommer ha kommersiella områden, bostadsområden, restauranger och en flygplats.

Helt skattefritt i Bitcoin city. Noll inkomst skatt. Noll kapitalvinstskatt. Noll fastighetsskatt. Noll arbetsgivareskatt. Noll kommunal skatt. Det kommer endast tas ut en moms på 10 procent. Staden ska också vara fri från koldioxidutsläpp. Kan man räkna med att många talangfulla människor börja söka sig till El Salvador som satsar stenhårt på en fri ekonomisk marknad? Det återstår att se men mycket talar för det.

”Bitcoin city” kommer att göra El Salvador till ”Världens finansiella centrum” och ”Latinamerikas Singapore”, enligt Samson Mow, chefsstrateg på Blockstream. Blockstream är också den aktör som går in i samarbete med El Salvador genom en miljard dollar i finansiering från en tioårig bitcoinobligation. Hälften av pengar går till att köpa bitcoin och hälften till att investera i infrastruktur och bitcoin mining med geotermisk energi från vulkanen.

Bitcoin-plånboken Chivo

Chivo är en kryptoplånbok tillgänglig att ladda ner till Apple och Android-mobiler som låter privatpersoner och företag skicka och ta emot bitcoin. Invånare i El Salvador som skaffar Chivo får 30 dollar i bitcoin direkt till sitt användarkonto från regeringen. Enligt myndigheterna i landet använder nu 2,1 miljoner aktivt appen, vilket är en tredjedel av befolkningen.

Besöka eller bosätta sig i El Salvador

Svenskar som vill resa till El Salvador behöver inte visum för kortare vistelser än 90 dagar. Landet erbjuder också snabba vägar till permanenta uppehållstillstånd till alla som investerar tre Bitcoins i den nationella ekonomin. Exempelvis ska det gå att investera i fastigheter, företag och ett antal andra investeringstyper.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök