En ”Trump-guvernör innebär mer ekonomisk frihet i USABesök USA:s profil

”Fraser Institute” kommer årligen med en rapport som visar den ekonomiska friheten i Nordamerika. 2019 är den femtonde upplagan och mäter den ekonomiska friheten i USA, med de senaste tillgängliga uppgifterna. Man mäter bland annat politiken i enskilda stater och hur staterna stöder ekonomisk frihet, individernas förmåga att agera inom den ekonomiska sfären utan begränsningar och regleringar.

I indexet granskas provinsiella / statliga och kommunala / lokala myndigheter samt federala regeringar; så som, 1. Regeringsutgifter; 2. Skatter; och 3. Arbetsmarknadsfrihet. När det gäller index för alla myndigheter, införlivas ytterligare områden på federal nivå för ekonomisk frihet i världen (EFW): 4. Juridiska system och äganderätt; 5. Pengar; och 6. Frihet att handla internationellt; samt utvidgas området 1 till att omfatta statliga företag och investeringar, område 2 till att omfatta högsta marginalinkomst och löneskattesats, och område 3 för att inkludera kreditmarknadsreglering och affärsregler (även på den federala nivån). Dessa tillägg hjälper till att urskilja begränsningar av den ekonomiska friheten som ibland kan vara svår att mäta på provinsiell / statlig och kommunal / lokal nivå.

I USA får du mycket tillbaka med en ekonomisk frihet. I allmänhet har länder med högre ekonomisk frihet högre bruttonationalprodukt per capita och god tillväxt, samt bättre hälsovård, utbildningskvalitet, miljöskydd, inkomstjämlikhet och människorna är mer lyckliga.

Med en republikansk guvernör får amerikaner mer frihet

Tretton stater i USA erbjuder mest ekonomisk frihet. Tio av staterna har en republikan som guvernör. Dessa tio stater i USA är mest ekonomiskt fria visar årsrapporten från Fraser Institute. Samtliga stater som finns på topplistan över mest ekonomisk fria stater i USA har en republikansk guvernör. I topplistan över mest fria stater finns Florida, Georgia, Idaho, Indiana, New Hampshire, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Tennessee och Texas.

På bottenlistan finns flest demokratiska guvernörer

På bottenlistan över stater som har minst ekonomisk frihet finns flest demokratiska guvernörer. Tolv stater i USA återfinns på listan där man får minst ekonomisk frihet. Hela åtta av dessa stater har en demokrat som guvernör. Samtliga stater som finns på listan och har en demokratiskt guvernör är: California, Delaware, Hawaii, Kentucky, Minnesota, New Mexico, New York och Oregon.

Top 13 friaste staterna

Florida, republikansk guvernör
Georgia, republikansk guvernör
Idaho, republikansk guvernör
Indiana, republikansk guvernör
New Hampshire, republikansk guvernör
North Dakota, republikansk guvernör
Oklahoma, republikansk guvernör
South Dakota, republikansk guvernör
Tennessee, republikansk guvernör
Texas, republikansk guvernör

Colorado, demokratisk guvernör
Kansas, demokratisk guvernör
Virginia, demokratisk guvernör

Minst fria stater i USA

California, demokratisk guvernör
Delaware, demokratisk guvernör
Hawaii, demokratisk guvernör
Kentucky, demokratisk guvernör
Minnesota, demokratisk guvernör
New Mexico, demokratisk guvernör
New York, demokratisk guvernör
Oregon, demokratisk guvernör

Alaska, republikansk guvernör
Mississippi, republikansk guvernör
Vermont, republikansk guvernör
West Virginia, republikansk guvernör

Läs hela rapporten från Fraser Institute här:
https://www.fraserinstitute.org/studies/economic-freedom-of-north-america-2019

Fraser Institute grundades 1974 och är en oberoende internationell forsknings- och utbildningsorganisation, och vill se en ”en fri och välmående värld där individer drar nytta av större val, konkurrenskraftiga marknader och personligt ansvar”.

Fraser Institute är en registrerad välgörenhetsorganisation hos Canada Revenue Agency. Organisationen accepterar inte statliga bidrag eller betalningar för forskning.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier