Ethiopian Airlines – en afrikansk jätte

Skapa föräldramedgivande som gäller för barn som reser med en av vårdnadshavarna, annan person eller ensam.

info@utrikesgruppen.seBesök Etiopiens profil

Ethiopian Airlines är ett världens mest service- och tävlingsinriktade flygbolag. Med ett otroligt flygnätverk kan Ethiopian Airlines flyga resenärer till nästan alla kontinenter men framförallt till många destinationer andra flygbolag inte kan.

Det är ett tufft flygbolag att slå i Afrika och de visar inga tecken på att bromsa ned. Ethiopian Airlines är medlem i världens största flygbolagsallians, och expanderar hela tiden, och ser alltid över möjligheterna att öppna nya flyglinjer som tar resenärer till både viktiga ekonomiska destinationer samt till sommarhärliga platser.

Den afrikanska jätten flyger redan till 125 destinationer och planerar nu att öppna tre nya linjer, till nyckel destinationer i Kina: Chongqing, Shenzhen, och Zhengzhou. Linjerna är ännu inte officiella, det byråkratiska är det som fattas. Dessa flyglinjer kommer att kunna dra till sig en blandad mix av människor med en uppskattat majoritet av resenärer från Afrika men även från andra delar av världen via ett anslutningsflyg i Addis Abeba. De nya rutterna till Kina skulle vara en enorm bonus för resenärer som söker flyg med endast en mellanlandning.

Ethiopian Airlines hoppas att deras bastanta ambitioner också ska reflektera över hur flygplatsen i Addis Abeba i framtiden kommer att se ut. Idag upplever många flygplatsen som varm och torr och begränsar viss flygplansprestanda och upplevelsen för resenärerna som är i transit.

Rekordår igen för Ethiopian Airlines

Bolaget lyckades flyga 12,1 miljoner passagerare under 2018 till juni 2019. Det höga antalet passagerare hjälpte flygbolaget att kompensera effekterna av högre bränslekostnader. Det är ett imponerande resultat av passagerarantal som Ethiopian Airlines visar. Intäkterna steg med 17 procent i dollar (4 miljarder dollar). Passagerarantalet ökade med 14 procent (12,1 miljoner passagerare). Rörelseresultatet slutade på 260 miljoner dollar, nettovinst 189 miljoner dollar. 432 000 ton last transporteras. Flygplanen var i genomsnitt tre fjärdedelar fulla.

Flera utmärkelser

Tidigare lanserades en ny terminal i Etiopiens Bole International Airport. Med en kapacitet på 22 miljoner passagerare blev det Afrikas största flygknutpunkt. Skylight Hotel, ett dotterbolag till Ethiopian Airlines, öppnades på flygplatsen. Flygplatsen i Addis Abeba överträffade Dubai som den ledande porten till Afrika, enligt resebyrån ForwardKeys. Ethiopian Airlines vann de bästa alternativen för ekonomi-klass och business-klass i Afrika vid Skytrax World Airline Awards 2019.

Vad står på tur för den afrikanska jätten?

Det är inte långt kvar innan Ethiopian Airlines kommer att bli kallade för flygbolagens Rolls Royce. Tidpunkten för den anmärkningsvärda expansionen ger Etiopien många möjligheter att stärka och öppna upp sin ekonomi.

Flygbolagets ledning, fast besluten att växa ytterligare, har lagt fram en 15-årig tillväxtstrategi som kallas Vision 2035. Vision 2035 ska göra Ethiopian Airlines till ett världsledande flygbolag med intäkter på 25 miljarder dollar. Bolaget ska ha fler än 200 flygplan innan år 2035. För närvarande har bolaget en flotta på 121 flygplan.

info@utrikesgruppen.se

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök