Utrikesgruppen

← Tjänster

Utrikesgruppen

Tjänster

En karibisk pärla med en spännande historia – Roatán, Honduras

Roatán är rik på historia. Här har krig och pirater lekt rövare under många år.
Roatán är en ö som många har erövrat. Det finns mycket historia på denna vackra plats i Honduras. Den ligger i departementet Departamento de Islas de la Bahía, i den norra delen av landet som också utgör Karibien. Arean är 124 kvadratkilometer. Här har flera imperier slagits om området.

Ön Roatán tillhör Bahia-öarna som utgör en skärgård tillsammans med två andra mindre öar som är Útila och Guanaja. Den första person från Europa som besökta Roatán var Christopher Columbur år 1502 under hans fjärde resa. Hela området har fortfarande många fina höjdpunkter och fantastiska resorter som förmodligen kommer att ge dig en extraordinär semester i Karibien.

Roatáns historia, är en historia som är sammansatt av en serie sjöslag, erövringar och migrationer – allt medan de ständiga krigen mellan det brittiska och spanska imperiet ägde rum. Under den europeiska kolonialtiden lockade Hondurasbukten en rad enskilda bosättare, pirater, handlar och militära styrkor. Vid flera tillfällen var öarna föremål för militär ockupation. I strid med spanjorerna om koloniseringen av Karibien, ockuperade britterna Bay Islands på och utanför mellan 1550 och 1700.

De engelsktalande människor som har etablerats i norra Honduras (närmare bestämt Bay Islands) sedan tidigt 1800-tal är främst av europeisk och brittisk-afro-karibisk härkomst och kallas afro-karibier. De kallas ”islanders” eller på svenska öbor. Det engelska språkat är av creol. De som talar engelska på Roatán har stora skillnader i kultur, språk, tro och ideal kontra spansktalande honduraner.

Tiden före 1800-talet fanns indianer i området och dessa tros har varit släkt med antingen Paya, Maya, Lenca eller Jicaque, som var de stammar som fanns på fastlandet. Under kolonialtiden kom människor med sjukdomar till ön som var förödande för de lokala indianerna. Exponeringen för olika infektionssjukdomar som de inte hade någon immunitet mot, såsom smittkoppor och mässling. Ingen urbefolkning överlevde de efterföljande epidemierna.

Dagens befolkning

När slaveriet avskaffades i brittiska territorier under 1830-talet, störde den slaveriberoendet dess kultur på Caymanöarna. Caymanska slavägare tog med sig sina slavar och sjöfartskultur till Roatán och bildade en majoritet av öns permanenta befolkning.

Engelska var under många år det första officiella språket på Bay Islands under brittiskt styre och är fortfarande det mest dominerande språket som talas. Spanska används allt mer i takt med att fler människor från fastlandet flyttar till ön. I området Punta Gorda, kan man till och med höra den traditionella Garifuna språket talas.

Idag bor cirka 110,000 personer på ön Roatán. På Utila bor 4200 människor och på Guanaja 5500.

Turism på ön – ett härligt Karibien

Roatáns stränder är några av de bästa i Karibien. Det revskyddade vattnet är idealiskt för snorkling, kajakpaddling, simning med delfiner och många andra vattenaktiviteter. Roatáns guidade fiskecharter erbjuder en mängd olika utflykter. Här kan du fiska på en helt annan nivå.

Det är otrolig vackert på Roatán som erbjuder fina barer och frodig djungel i ett. Bergig terräng med fina utsikter och äventyr. Turism är nyckeln till områdets ekonomi och invånarna bevarar sitt område. Besök fina botaniska trädgårdar, parker och se vilda djur. Det finns mycket att se och göra här.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier