Europeiskt handikapptillståndMänniskor med en funktionsnedsättning som medför nedsatt rörlighet, exempelvis om man har mycket svårt att gå kan ha rätt till ett EU handikapptillstånd / parkeringstillstånd i ditt land. Ett tillstånd från ett EU-land gäller och erkänns det i alla EU-länder.

Om du har fått ett parkeringstillstånd utfärdat i Sverige ger dig kortet rättigheter som gäller i landet du besöker.

När du åker utomlands ger dig kortet de rättigheter som gäller i landet du besöker. Det är myndigheter i Sverige som utfärdar handikapptillståndet enligt europeiska fastställda regler för formatet på kortet, samt enligt landets inhemska regler.

Du måste använda parkeringstillståndet på rätt sätt. Du måste placera tillståndet i bilen, på insidan av vindrutan så att framsidan av tillståndet syns väl. Om du ska använda handikapptillståndet i ett annat europeiskt land (EU-land) kan du placera det fristående häftet (PDF nedladdningsbar extern länk) intill ditt parkeringstillstånd så att språket som talas i landet du besöker syns tydligt och går att läsa.

Europeiskt handikapptillstånd

Parkeringskort för personer med funktionsnedsättning i Europeiska unionen. Reglerna om parkeringstillståndet för rörelsehindrade gäller i EU-länder enligt överenskommelse som har avtalats länderna i mellan. Ytterligare besked om regler, giltighet eller ändringar kan hämtas från respektive lands ambassad eller från landets myndigheter.

Det rekommenderas att du alltid kontrollerar specifika regler som gäller för landet du ska besöka.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier