Får man flyga med vattkoppor?

Vattkoppor kan hindra dig från att flyga – även om du mår bättre. Här finns information när du reser med flyg efter att du har smittats med vattkoppor. Vattkoppor är en vanlig och mycket smittsam sjukdom, speciellt för barn, som orsakar utslag och ibland vägrar flygbolag passagerare att stiga ombord om man lider av sjukdomen. Olika flygbolag har olika policyer för när passagerare kan flyga med vattkoppor.

Alla resenärer måste uppfylla allmänna hälsokriterier som flygbolagen följer för att kunna stiga ombord på planet. När man flyger kan det orsaka stress för kroppen. Om en person nyligen har varit sjuk eller under medicinsk behandling bör man kontakta sin läkare för att kontrollera lämpligheten med att flyga. Flygbolagen kan kräva tillhörande läkarintyg som godkänner flygresan. Ett så kallat ”Fit-to-fly” intyg eller på svenska, flyghälsointyg. Detta för att minimera risken att nekas ombord på flygplanet. Kontakta ditt flygbolag för mer information.

Köp reseförsäkring

Din resa blir tryggare om du har en reseförsäkring. Skulle något dåligt hända på destinationen är det tryggare med en försäkring för resor utomlands. Köp reseförsäkring innan avresan.

LÄS MER OM RESEFÖRSÄKRING HÄR.

Symtom med mera

Vattkoppor orsakar röda utslag och feber – och det är mycket smittsamt. Du kan smittas av vattkoppor bara genom att vara i samma rum som en smittad person, oftast bara under en kort tid. Mot bakgrund av detta är det ingen överraskning att flygbolagen har strikta regler när det gäller att tillåta dem som har och har haft vattkoppor att stiga ombord på ett flygplan.

Flygbolagen tar inte några chanser. Säkerheten går alltid först. Om du dyker upp vid gaten med vattkoppor, även om du mår bättre så kan du bli nekad ombordstigning. Problemet för andra resenärer som omedvetet reser med någon som har smittats av vattkoppor, är att symtomen, de röda fläckarna, kan dröja flera dagar efter att de syns. den smittsamma perioden är över. Tullmyndigheter i destinationslandet har rätt att vägra inresa till landet om de misstänker att någon är smittsam.

EasyJet och Ryanair säger att de endast tar emot passagerare ombord på sina flygplan sju dagar efter att utslaget först dök upp. Qantas säger att så länge utslagen är borta och passageraren inte längre är sjuk kan denne flyga – men de råder också att ta med ett flyghälsointyg ”Fit-to-fly”-intyg som visar att passageraren inte längre är smittsam. Thomas Cook säger emellertid att passagerarna är fria att resa sju dagar efter utslaget, information enligt artikel från DailyMail.

Många flygbolag kräver ett flyghälsointyg vid olika medicinska tillstånd

Många flygbolag värnar om säkerheten och har som policy att minst sju dagar måste ha passerat om man har smittats av vattkoppor innan man får flyga. Flygbolaget Jet2 kräver exempelvis ett flyghälsointyg innan de släpper ombord en resenär som tidigare har smittats av vattkoppor.

Kontrollera alltid med ditt flygbolag om det krävs ett flyghälsointyg. Ibland krävs det inte. Behöver du ett flyghälsointyg kan du beställa det från Utrikesgruppen men det är sedan din läkare som bekräftar och antecknar ditt medicinska tillstånd i flyghälsointyget. Flyghälsointyget skall sedan visas till flygbolaget om de kräver det.

Exempelvis kräver många flygbolag att gravida kvinnor alltid har med sig ett flyghälsointyg för att resa efter den 28: e graviditetsveckan. En läkare eller barnmorska måste bekräfta att en gravid kvinna är frisk och att graviditet är normal.

Kan du bli nekad att resa pga sjukdom?

Det generella svaret är, ja! Du kan bli nekad av myndigheterna i destinationslandet om du är sjuk eller bär på en smittsam sjukdom. Myndigheterna i andra länder kan hålla kvar dig i landet, även i förvar tills att en läkare kan kontrollera din sjukdom, om det är smittsamt, farligt etc. Om myndigheterna i destinationslandet bekräftar att du bär på en farlig sjukdom är det troligaste att du skickas till ett sjukhus för behandling. De kommer inte att skicka tillbaka dig på ett plan med risken att du smittar medresenärerna då fler människor riskeras att bli sjuka.


Ladda ned ett flyghälsointyg här ”Fit to fly certificate” (PDF)

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier