Får man lämna flygplatsen vid mellanlandning

Foto: Erik Odin


Besök Sveriges profil

Har du bokat ett flyg med en mellanlandning? Det är ganska vanligt och ibland är mellanlandningarna långa. Det betyder inte att du måste vänta på flygplatsen. Om du inte behöver visum, då kan du lämna flygplatsen för inresa i landet. 

Runt om i världen finns det flygplatser som erbjuder allt från exklusiva restauranger, gym, pool och inlinesåkning. Men är du en av dem som inte gillar att slappa på en flygplats kan du ta dig ut från flygplatsen och in i landet för andra äventyr. 

Får du lämna flygplatsen?

Om du har en mellanlandning så får du lämna flygplatsen om du inte behöver visum för inresa till landet. För dig som ska resa utomlands har Utrikesgruppen en lista på vilka visumkrav som gäller för inresa till samtliga länder i världen. Här kan du se listan. Svenska medborgare har tillgång till ett stort antal visumfria resor till länder i världen. Håll koll på vilka visumregler som gäller för landet du befinner dig i när du mellanlandar. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Vad händer när du lämnar flygplatsen vid mellanlandning?

Ditt incheckade bagage stannar kvar på flygplatsen om du inte har begärt att få ta ut bagaget vid destinationen för din mellanlandning. Observera att bagage som regel följer med hela vägen till slutdestinationen. Har du en lång mellanlandning då tillåter flygbolaget att du får ta ut ditt incheckade bagage vid en mellanlandning.

Om du lämnar flygplatsen kommer du att behöva gå igenom passkontrollen där ditt pass stämplas om du är utanför Schengen zonen. När du kommer tillbaka till flygplatsen behöver du gå igenom passkontrollen igen samt passera säkerhetskontrollen. Kom ihåg att ha med dig ditt boardingkort.

Mellanlandningar mindre än 4 timmar

Har du en kort mellanlandning då kan det vara bäst att stanna på flygplatsen. Det tar tid att passera pass- och säkerhetskontroller. Om du har en kort mellanlandning och väljer att lämna flygplatsen kan det hända att du missar ditt flyg.

Bagageregler vid mellanlandning

Om din mellanlandning är mindre än 24 timmar får du ditt incheckade bagage hela vägen till slutdestinationen. Men du kan självklart säga till vid din första incheckning att du vill hämta ut ditt bagage vid din mellanlandning. Kom då ihåg att du måste checka in ditt bagage igen, vilket kan ta tid.

Behöver du övernatta vid din mellanlandning

Många låter sitt incheckade bagage följa med hela vägen till slutdestinationen. Eventuell packning av kläder för ombyte kan man ta med sig i sin kabinväska istället för att hämta ut sitt incheckade bagage.

2020-02-14

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier