Flyga gravid – information

info@utrikesgruppen.se



Beställ föräldramedgivande för resor med barn

Information till dig som ska flyga och är gravid. Vad som är viktigt att tänka på. Vilka krav som finns samt flygbolagens regler.

När du är gravid och ska flyga finns det en hel del att tänka. Oftast kan du flyga som vanligt när du är gravid. Flygbolagen har dock olika regler för gravida. Ska du resa kan det vara bra att upplysa din barnmorska om vad just du bör tänka på då din barnmorska känner till din graviditet bäst. Innan du reser rekommenderar vi att du kontrollerar vad som gäller just för dig och din graviditet.

Tänk på att du som reser och är gravid kan behöva sitta obekvämt i flygstolen. När din mage är stor får du lättare svullna ben och ont i ryggen. Det kan därför vara bra att planera inför detta. Hör med din barnmorska om vad som är viktigt för dig att tänka på när du ska resa med flyg som gravid.

Flygbolagens regler – flyga och gravid

En del flygbolag kan neka gravida att flyga efter en viss graviditetsvecka. Det innebär att du inte får flyga. Olika flygbolag har olika regler därför bör du kontrollera med ditt flygbolag om du får flyga utan problem.

Det vanligaste är att flygbolagen låter gravida flyga fram till graviditetens sista två-tre månader. Reglerna finns till för din och andra passagerares säkerhets under flygningen. Exempelvis kan det finnas hälsorisker med gravida, om en förlossningen sätter igång. Denna hälsorisk kan tvinga ett flygplan att landa vid närmaste flygplats.

Det finns många flygbolag som kräver att gravida har med sitt ett ”Fit to fly certificate”, eller på svenska ”flyghälsointyg” om man ska resa efter en viss graviditetsvecka. Ett sådant intyg innebär att en läkare eller barnmorska bekräftar och intygar ett en gravid kvinna är tillräckligt frisk, att graviditet är normal och att det inte finns några hinder för resan.

Om ett flygbolag kräver ett utlåtande från din läkare eller barnmorska men du inte har med dig ett har en del flygbolag möjlighet att kräva en undersökning av dig. En sådan undersökning har en kostnad som du måste stå för. Det är viktigt att veta att reglerna skiljer sig beroende på vilket flygbolag du som är gravid ska flyga med. Det finns även regler beroende på vilket land du ska resa till. Kontakta därför alltid flygbolaget och eventuellt landets ambassad du ska resa till.

Kom ihåg att om du är gravid och tillåts att resa utan intyg från avreseorten kan du på hemresan vara tvungen att visa ett intyg med ett utlåtande från din läkare eller barnmorska. För att undvika att du bli nekad ombordstigning på hemresan kontrollera reglerna för vad som gäller även i destinationslandet.

Kontrollera om din försäkring har villkor för din flygresa när du är gravid. De flesta hemförsäkringar och andra reseförsäkringar skydda och ersätter kostnader som kan uppkomma om du som är gravid blir akut sjuk eller är med om en olycka som inträffar fram till den 28:e graviditetsveckan. Om du ska flyga och är gravid efter den 28:e veckan kan du teckna extra försäkringar. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Att ha med sig
  • Tabletter för att lindra eventuell smärta för gravida.
  • En nässprej då du som gravid kan bli mer svullen i slemhinnorna som gör att du blir täppt och får lock i öronen under flygresan.
  • Stödstrumpor är bra att ha med sig då du kommer att sitta länge under flygresan som gör att du kan motverka svullna ben.
  • Öronproppar är bra att ha med sig då det är vanligt för gravida att de upplever ljudkänslighet.
  • Amningsinlägg då bröst kan läcka.
  • Journalen från mördavårdscentralen 
Utrymmet när du flyger och är gravid

När du ska flyga som gravid innebär det att du kommer behöva att sitta stilla under långa stunder. När du är gravid finns det en mindre risk att få blodpropp om du sitter stilla under en längre period.

Berätta för ditt flygbolag att du är gravid och be gärna om extra benutrymme om det är möjligt. För din trygghet är det alltid bättre med ett utrymme som ger dig möjligheten att röra lite på dig. Om du har möjligheten kan du försöka boka en flygplats som ger dig ett större benutrymme för extra komfort.

Ta hänsyn till just din graviditet

Många gravida vill ut och resa där man får möjligheten att njuta av värme och härliga stränder men ta alltid hänsyn till just din egen graviditet. Även om en annan gravid utan problem klarar av att flyga sent i sin graviditet kan annat gälla för just dig.

Skydda dig själv och barnet i magen genom att kontrollera ditt hälsotillstånd, i den graviditetsvecka du är – gör att du utan problem klarar av en resa med flyg. Det är inte farligt att flyga när man är gravid så länge du har en ”normal” graviditet. Det är alltid viktigt att du planerar inför din resa och din graviditet.

Rådgör om ditt resmål är bra

Det kan vara viktigt att du frågar din läkare om ditt resmål är okej att resa till. Lite lugnare resmål brukar fungera men om du planerar att resa till mer extrema platser med helt andra förhållanden är det bra om du kontrollerar att det är lämpligt för dig.

Att tänka på om resmålet:

  • Kan du få godkänd vård på resmålet?
  • Finns det något på resmålet som kan komplicera för din graviditet?
  • Finns det andra faktorer som gör att resmålet kan vara olämpligt för dig?

Om du är osäker på vad som gäller för ditt resmål kan du kontakta din läkare eller barnmorska för rådgivning. Diskutera om det är något särskilt du behöver ha med dig eller tänka på.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök