Flyga med barnvagn – dessa regler gäller

info@utrikesgruppen.se

Ska du flyga med barnvagn finns det vissa regler som gäller. En barnvagn ingår i flygbolagens regler om bagage och ska checkas in och får väga högst 23 kg. Beroende på vilket flygbolag du reser med kan vikten skilja sig, speciellt om du reser över ekonomiklass. Här nedan kan du ta del av samtliga regler.

Du måste checka in barnvagnen när du ska flyga. De flesta flygbolag kräver att du stoppar in barnvagnen i en barnvagnsväska, barnvagnspåse eller annan transportväska speciellt anpassad för barnvagn som ska transporteras i flygplan. Detta så att barnvagnsdelarna inte går isär under flygningen. Rekommendationen är att du använder ett hårt fodral för att minimera eventuella skador. Du får inte packa ner annat än barnvagnen i samma transportväska.

Tänk på att du alltså inte får flyga med en barnvagn i kabinen. Kom ihåg att vissa flygplatser har diskar för specialbagage dit barnvagnen ska checkas in. På andra flygplatser kan barnvagn checkas in på samma bagageavlämning/incheckningsdisk som annat bagage. Kontrollera detta med flygbolaget du reser med.

Ta hellre med egen transportväska istället för flygbolagens påse

En transportpåse för barnvagn kan oftast köpas över disken på flygplatsen vid incheckningen. Tänk på att flygbolagens transportpåsar för barnvagnar är av enklare modell och skyddar inte mot skador. Flygbolagens påsar är till för att skydda barnvagnen mot damm och smuts. Vi rekommenderar att du istället köper en starkare väska eller fodral när du ska checka in en barnvagn.

Krav på föräldramedgivande när barn ska resa

När ett barn ska resa till ett annat land ska vårdnadshavarna godkänna resan. Länder och flygbolaget ställer krav på ett godkännande och föräldramedgivandet ska uppvisas på efterfrågan. Kravet gäller när barn reser ensamma, med en av vårdnadshavarna eller en annan tredje person. Om föräldramedgivandet saknas kan resan stoppas.

Föräldramedgivandet skapar du online som sedan ska skrivas ut och tas med under resan. Klicka dig vidare till beställningsformuläret här.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök