Flyga med gips – detta gäller

Alla resenärer måste uppfylla allmänna hälsokriterier som flygbolagen följer för att kunna stiga ombord på planet. När man flyger kan det orsaka stress för kroppen. Om en person nyligen har varit sjuk eller under medicinsk behandling bör man kontakta sin läkare för att kontrollera lämpligheten med att flyga. Flygbolagen kan kräva tillhörande läkarintyg som godkänner flygresan. Ett så kallat ”Fit-to-fly” intyg eller på svenska, flyghälsointyg. Detta för att minimera risken att nekas ombord på flygplanet. Kontakta ditt flygbolag för mer information.

Köp reseförsäkring

Din resa blir tryggare om du har en reseförsäkring. Skulle något dåligt hända på destinationen är det tryggare med en försäkring för resor utomlands. Köp reseförsäkring innan avresan.

LÄS MER OM RESEFÖRSÄKRING HÄR.

Resa med gips

De flesta som har gips kan och får resa. Eventuella problem som kan uppstå är en svullnad under gipset. Svullnad kan orsaka smärta för en del och påverka läkningsprocessen negativt. Har en person haft gipset i mindre än 48 timmar bör man av den anledningen avstå från att flyga. Om man ändå behöver flyga måste personer som haft gipset i mindre än 48 timmar dela på gipset för att få genomföra en flygning.

Resa med gips för flygningar över sex timmar

Om du ska flyga över sex timmar så krävs det ett läkarintyg, som kallas ”frisk att flyga” för att få flyga med en gipsad kroppsdel. Om en passagerare bedöms vara för sjuk för att flyga kan resenären nekas att stiga ombord på planet. Bedömning kan göras av personal vid incheckning. Kaptenen har alltid rätt att neka resenärer att få stiga ombord på planet efter sin egen bedömning.

Har du en ovanlig sjukdom?

De flesta resenärer som har ett sjukdomstillstånd kan oftast flyga utan svårigheter eller begränsningar, men ibland behöver en del åtgärder vidtas. Ett intyg om att du är ”frisk att flyga” kan behöva fyllas i när: När det finns tvivel kring resenärens medicinska tillstånd att flyga på grund av sjukdom, sjukhusvistelse, skada eller en nyligen utförd operation.

Om en resenär har ett instabilt eller ett ovanligt sjukdomstillstånd och behöver använda sådan medicinsk utrustning som är ovanlig på ett flyg eller behöver terapeutiskt syre ombord måste resenären kontakta flygbolaget.

Frisk att flyga intyg, på engelska kallat ”fit to fly”

De flesta sjukdomstillstånd är lätta men vissa kräver en individuell bedömning med ett medicinskt utlåtande. I vissa fall kan flygbolag be dig och din läkare att inkomma med ett intyg om att du är ”frisk att flyga”. Du kan beställa ett frisk-att-flyga intyg av Utrikesgruppen. Handlingen ska innehålla uppgifter om vilket flygbolag du reser med, reseuppgifter samt ska det intygas av en läkare som stämplar handlingen.


Ladda ned ett flyghälsointyg här ”Fit to fly certificate” (PDF)

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier