Flyga med hund – så gör du

Foto: Ethan McArthur


Läs fler nyheter

Generellt sätt kan man säga att olika regler gäller för hur och om du kan resa med din hund beroende på vilket flygbolag du flyger med. Allt fler resenärer vill ju ha med sig sin hund på resan – alternativet är att hundägare i sådana fall ordnar hundpassning. Men kan du resa i kabinen eller behöver du transportera hunden i lastutrymmet? Om du behöver transportera hunden i lastutrymmet då bör du tänka på att välja en erfaren hundtransportör.

Att flyga med en hund kan vara stressande, men det är ändå möjligt. Alla större flygbolag som är verksamma i världen har oftast ett alternativ som tillåter husdjursresor. Vissa länder har andra dokumentationskrav än andra, som du måste ta reda på innan du reser med hunden.

De flesta hundar som väger 20 kilo eller mindre får resa med sina ägare i flygplanskabinen men andra viktregler kan gälla beroende på flygbolag. Det finns flera regler och begränsningar som hundägare måste följa innan de reser för att få ett godkännande att ta med sig sin hund.

Dessutom tillåter flesta flyg endast ett begränsat antal husdjur ombord, och de flesta flygbolag kräver att du ringer till flygbolaget i förväg för att meddela att en hund kommer att resa med dig. Det är bäst att informera flygbolaget så tidigt som möjligt, för om alla husdjursplatser för din flygning är fyllda när du ringer kommer de inte att låta din hund flyga med dig. Om hunden du reser med är en led- eller servicehund gäller oftast inte denna gräns.

Som en del av din registreringsprocess måste du betala en avgift för att ta med ditt husdjur ombord. Dessa avgifter är varierar.

Det kan vara mycket att hålla reda på

Resenärer kan ibland känna att det är så många olika regler och svårt att hålla reda på dem. Man kanske vill ha assistans av ett bolag som kan hjälpa resenärer att boka rätt, packa rätt och använda godkända hundburar när man ska resa med sin hund.

Det finns flera bolag som kan hjälpa till när hundar ska resa så att allt blir rätt. Ett svenskt bolag som erbjuder support och tjänst för transport av hundar med flyg är Svensk Djurassistans AB, via deras webbplats hundassistansen.se. 

Ska man ordna hundpassning eller resa med hunden?

Ibland kan det vara kul både för hunden och hundägaren att resa tillsammans. Det är en upplevelse, hunden får nya erfarenheter och blir gladare. Oavsett vad man väljer så behöver det inte vara komplicerat. Med rätt assistans kommer det bli ett trevligt äventyr.

Vill du resa utan hunden kan du välja förstklassig hundpassning via bolaget Svensk Djurassistans AB som erbjuder sina tjänster via hundassistansen.se. Bolaget tar emot alla hundar i en god hundmiljö. Hundpassningen sker över hela Sverige. Kunder kan välja mellan hundvakt, hundhotell eller hundpensionat.

Är du den som gärna tar med hunden ändå men inte riktigt vet hur man ska gå tillväga i dokumentationen och hur man bokar en biljett för hunden. Då kan då även kontakta bolaget Svensk Djurassistans AB för hjälp.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Eller sök i specifika huvudkategorier