Flyga med hundBeställ flygtransport hund

Information till dig som ska flyga med hund och vill transportera hunden med flyg.

Ska du resa och vill ta med hunden? Eller vill du hämta hem en hund till Sverige från ett annat land? Oavsett orsaken så vet du väl att det är fullt möjligt att flyga med hund men det krävs en del förberedelser.

Vi på Utrikesgruppen listar våra bästa råd och tips för hundar som ska flyga så att ni kan känna er trygga, både du och hunden.

Det är hundens storlek och ras som avgör om du måste checka in hunden som ett bagage och då transportera hunden som handbagage i flyget lastutrymme. I det flesta fall måste du checka in hunden som handbagage ändå då de flesta flygbolag bara tillåter små hundar i kabinen och till ett begränsat antal.

För hundar som flyger finns det olika regler beroende på vilket land man ska resa till. I de flesta EU-länder och länder i världen är det normalt sätt inga problem alls att resa med en hund i lastutrymmet så länge hunden är ID-märkt, har ett pass och är vaccinerad, bland annat mot rabies. Kontrollera noggrant vilka regler som gäller för landet hunden ska flyga till så att hunden inte riskerar att få sitta i karantän.

Hundar får flyga från det att de är åtta veckor gamla. Var beredd på att behöva uppvisa ett särskilt intyg från din veterinär om hunden är under 14 veckor då flygbolagen kan kräva det. Besök veterinären innan hunden ska flyga för en hälsoundersökning och kontroll. Hunden måste genomgå en besiktning; bland annat för att kontrollera hälsan tidigast 48 timmar innan avresa, detta brukar djurtransportören hjälpa till med när man beställre en flygtransport. Kontroll av besiktningen anges i hundens pass av veterinären.

Om hunden checkas in som ett handbagage behöver djuret resa i en IATA godkänd hundbur. Hunden får du stanna i buren tills efter att man passerar tullen i ankomstlandet. När hunden reser som handbagage behöver man köpa en flygbiljett separat till hunden. Många flygbolag har ett begränsat antal platsar i lastutrymmet för hundar som reser i hundburar.

Om du inte finns på plats i landet hunden befinner sig i kan du anlita en djurtransportör som hämtar hunden från samlingsplatsen, kör hunden till flygplatsen och därefter ordnar med incheckningen. En djurtransportör hjälper även till med samtlig dokumentation så att resan för hunden ska ske på ett säkert sätt där alla krav uppfylls.

Du skickar inte ditt husdjur med flyg varje dag, därför bör du använda en professionell djurtransportör av hundar och katter eller andra djur för att säkerställa att transporten sker på ett djurvänligt sätt.

Alla flygbolag har olika regler när det gäller flygresor för hundar. Vissa är väldigt vänligt inställda medan andra kan ha förbud, i vissa fall med anledning av att flygbolaget inte klarar av att ta emot resande hundar.

Kontakta gärna ditt försäkringsbolag för att kontrollera om du skulle behöva någon tilläggsförsäkring när du ska flyga med hund tillfälligt. Det finns en del försäkringsbolag som har speciella reseförsäkring för hundar som ska flyga.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier