Flyga själv första gången viktigt att tänka på

Det finns en hel del att tänka på när man flyger för allra första gången.
Är det dags för din allra första flygresa och ska du resa utomlands första gången? Den första resan är ofta väldigt spännande. Eftersom att mycket är nytt kan det vara svårt att känna till alla regler som finns. Vi hjälper till och reder ut vad du kan förvänta dig samt vilka krav som gäller för minderåriga som ska resa utomlands.

Är det en minderårig som ska resa för allra första gången så krävs ett tillstånd från vårdnadshavarna som visar att resan får genomföras. Ett sådant resetillstånd kallas för föräldramedgivande. Ett föräldramedgivande behöver man uppvisa till myndigheter i avreselandet samt i destinationslandet. Saknas ett föräldramedgivande kan resan komma att avbrytas.

Här beställer du ett föräldramedgivande.

Resa utomlands första gången

Inför din första flygning utomlands så reagerar man olika beroende på vad man har för förväntningar. Vissa blir väldigt nervösa medans andra inte alls känner någon nervositet utan istället ser fram emot sin första flygresa. Det är blandade känslor och uppskattningsvis så känner ungefär hälften av alla resenärer precis så som du gör just nu.

Vi vet också att en flygning för första gången inte alltid är en lätt uppgift. Ibland följer kanske rädslan för att flyga med under ens hela liv oavsett hur mycket man flyger.

En man som har besökt fler än 90 länder fick frågan om han var flygrädd. Svaret överraskande nog de flesta då han uppgav att flyga var det absolut värsta han vet och något han verkligen avskyr.

Det är alltså fullt normalt att känna olika så som vi människor faktiskt också är. Olika människor skapar olika känslor för även flygresor.

En ”flyga första gången” lista

Så här går det till när du flyger första gången.

Flygbiljetter

  • Till att börja med behöver man köpa en flygbiljett och det kan man göra på många olika sätt idag. Du kan direkt köpa en flygbiljett av flygbolagen men du kan även välja att köpa en så kallad paketresa som inkluderar hotell. Det går även välja om man vill köpa en enkelbiljett eller en biljett med ett hemkomstdatum.

Förberedelser

  • Förberedd din resa med kläder i en resväska. När du reser bör du resa med en resväska. En resväska är tillverkad för att enkelt kunna placeras i flygplanets lastutrymme (incheckat bagage) och är endast avsedd att ha kläder i. Har du med dig dator eller annan liknande elektronikutrustning ska du bära med dig detta ombord som då kallas för handbagage. Kom ihåg att det är förbjudet att bära vissa föremål ombord så som nagelsax, sax, pincett etc. Denna lista över ”förbjudna föremål” anges vanligtvis hos varje flygbolag.

Ankomst till flygplatsen

  • Kom i tid till flygplatsen. Det rekommenderas alltid att vara i god tid på flygplatsen. Med god tid menar man cirka 3 timmar innan avgångstid. 3 timmars regeln gäller för internationella flyg men ska du flyga inrikes så gäller 2 timmars regeln. Under denna tid kommer du att behöva genomgå flygplatsens procedur för att ”checka in dig”. Denna procedur innebär bland annat: incheckning av bagage och utfärdande av flygbolagets flygbiljett med sittplatsnummer, ombordstigning, eventuellt uppvisa pass för migrationsverket och/eller tullen.

Kontrollera / att tänka på

  • Bär ingen metall eller andra föremål när du går igenom metaldetektorn på flygplatsen för kontroll av olagliga föremål
  • Kontrollera biljettinformation: Tidpunkten för flygningen, sittplatsnummer och ombordstignings gaten.
  • Se till så att ditt incheckade bagage inte överstiger tillåtna vikten annars behöver du betala extra.
  • Välj önskat sittplats i flygplanet om du önskar att sitt vid fönstret eller gången.
  • Flyger du exempelvis från ett EU till ett land utanför EU med nyinköpta varor. Du kan då behöva betala skatt/moms för detta. Kontrollera regler i destinationslandet.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier