Beställ Fit to fly certificate – reseintyg, flyghälsointyg

Med anledning av Covid-19 kräver nu flera länder och flygbolag att resenärer visar upp ett Fit to fly certificate vilket är ett reseintyg / friskintyg som bevisar att du är tillräckligt frisk för att flyga.

Resenärer som flyger med ett medicinskt tillstånd eller resenärer som är gravida och ska flyga kan oftast utan några svårigheter resa som vanligt. Kontrollera om ditt flygbolag kräver ett ”Fit to fly certificate” av dig som resenär, oavsett om du har haft ett medicinskt tillstånd, nyligen haft ett medicinskt tillstånd eller om du är gravid.

Ett reseintyg bevisar att din läkare medger att du klarar av att resa med flyg om flygbolaget du reser med efterfrågar detta. Rekommendationer från flygbolagen är att du alltid ska kontrollera och rådgöra med din läkare om du är tillräckligt frisk för att flyga. Detta för din och andras säkerhet under flygresan.

Även om det finns flygrekommendationer efter ett medicinskt tillstånd så behöver det inte hindra dig från att flyga. Utan du kan behöva bevisa för ditt flygbolag att du är tillräckligt frisk för att flyga. Var medveten om att du kan vara skyldig att anmäla ditt hälsotillstånd till ditt flygbolag och till landet du ska resa till. Detta gör du genom att visa upp Fit to fly certifikatet.

Om landet du ska resa till och om flygbolaget du reser med kräver ett reseintyg kan du beställa ett. När du beställer ett reseintyg får du ett dokument skickad till dig som PDF. Du ska sedan skriva ut dokumentet och ta med dig det till din läkare som sedan intygar att du är tillräckligt frisk för att flyga.

Krav på läkarintyg måste uppfylla vissa krav. Information om dig, din resa och ditt medicinska tillstånd ska klargöras i dokumentet. Det beställningsbara Fit to fly intyget rymmer samtlig dokumentation. Du bör kontrollera med landet eller flygbolaget du reser med om det utöver ett reseintyg krävs något mer från dig.

Har du någon sjukdom bör du alltid kontrollera med det flygbolag du reser med om du utan problem får stiga ombord på flygplanet utan ett flyghälsointyg som visar att du är tillräckligt frisk för att flyga. Flygbolaget kan även erbjuda övrig assistans om du skulle behöva det.

Ett reseintyg / friskintyg heter på engelska ”Fit to fly certificate”.

Genom att beställa ett flyghälsointyg ”Fit to fly certificate” från oss så innebär det att du fyller i med ditt namn, adress, passnummer samt reseinformation i vårt beställningsformulär. Därefter framställer vi flyghälsointyget ”Fit to fly certificate” till dig. I detta dokument finns det frågor som behöver besvaras av din läkare. Du ska därför skriva ut handlingen och ta med den till din läkare.

Krav på Fit to fly certificate / reseintyg

Flera länder och flygbolag kräver att resenärer har med sig ett Fit to fly certificate som intygar resenärens medicinska tillstånd. Detta gäller även om man har ett nuvarande medicinskt tillstånd eller om man inte har ett men ändå är tillräckligt frisk för att flyga.

Ett reseintyg eller Fit to fly certificate är ett dokument med sammanställda uppgifter om dig, din resa och ditt medicinska tillstånd. Du beställer en ifylld Fit to fly certificate som du sedan får i en PDF-fil.

Resan kan ifrågasättas

Om Fit to fly certifikatet saknas kan resan ifrågasättas av tullpersonal i mottagarlandet samt av flygbolaget och i värsta fall kan resan stoppas. Det är därför viktigt att du kontrollerar om det krävs att du har med dig ett Fit to fly certificate.

Information om Fit to fly certificate / reseintyg

Ett reseintyg eller på engelska Fit to fly certificate bevisar att din läkare medger att du klarar av att resa med flyg. Eller att du inte har några sjukdomar som kan leda till att du nekas inträde till destinationslandet. Även om du har ett medicinskt tillstånd så betyder det inte att du förbjuds att resa med flyg. Länder och flygbolag vill med intyget få reda på om du har ett medicinskt tillstånd.

Dokumentet har alltid funnits men under rådande omständigheter i världen kräver allt fler länder och flygbolag att du som resenär visar upp dokumentet. Detta för din och andras säkerhet under flygresan och i ett annat land.

Reseintyget gäller för alla medicinska tillstånd som ska antecknas av din läkare. Glöm inte att ta med handlingen till din läkare för underskrift.

Reseintyget utfärdas i det engelska språket med svenska som tillägg för att det ska vara gångbart i hela världen. Samtliga länder och flygbolag godkänner engelska som språk i dokument. Kontrollera om det skulle finnas krav på ett annat språk men det är ytters sällsynt.

För att vi ska kunna framställa ett ifyllt reseintyg / Fit to fly certificate är detta förenligt med en avgift som anges i beställningen.

Beställning är ej bindande och genomförs inte betalning kommer vi inte att skicka ut reseintyget.

Leverans av betalningsunderlag sker till beställarens e-post adress samt framkommer betalningsunderlag i formuläret när beställningen har skickats in till oss.

Fullmakt för att åka utomlands med någon annans bil,mc eller annat fordon levereras till den e-postadress du uppger i din beställning.

Ångerrätten gäller i 14 dagar. För att utnyttja ångerrätten mejla oss på info@utrikesgruppen.se

Samtliga tjänster som tillhandahålls av Utrikesgruppen och via webbplatsen representeras helt i privat regi. Bolaget agerar istället på privat basis med egna privata medel och särskilda ekonomiska och politiska intressen.

Svenska Utrikesgruppen AB, Org.nr 559210-2445, ett svenskt aktiebolag med säte i Stockholm.

Så beställer du Fit to fly certificate
  • Fyll i formuläret i beställningen
  • Betala
  • Ett ifyllt reseintyg skickas till din e-postadress
  • Skriv ut reseintyget
  • Din läkare ska skriva under intyget

Behåll och visa upp originalet till den eller de som efterfrågar reseintyget.

Sök