Utrikesgruppen

LADDA NED – FLYGHÄLSOINTYG ”FIT TO FLY CERTIFICATE” 

Resenärer som flyger med ett medicinskt tillstånd eller resenärer som är gravida och ska flyga kan oftast utan några svårigheter resa som vanligt. Ibland kan flygbolag kräva ett ”Flyghälsointyg” av en resenär som har ett medicinskt tillstånd, nyligen haft en medicinskt tillstånd eller är gravid.

Ett flyghälsointyg bevisar att din läkare medger att du klarar av att resa med flyg om flygbolaget du reser med efterfrågar detta. Rekommendationer från flygbolagen är att du alltid ska kontrollera och rådgöra med din läkare om du är tillräckligt frisk för att flyga. Detta för din och andras säkerhet under flygresan.

Även om det finns flygrekommendationer efter ett medicinskt tillstånd så behöver det inte hindra dig från att flyga. Utan ibland kan du behöva bevisa för ditt flygbolag att du är tillräckligt frisk för att flyga. Var medveten om att du kan vara skyldig att anmäla ditt hälsotillstånd till ditt flygbolag.

Om flygbolaget du reser med kräver ett flyghälsointyg kan du ladda ned ett kostnadsfritt. Olika regler gäller hos olika flygbolag. Viktigt: Krav på läkarintyg måste uppfylla vissa krav. Det nedladdningsbara flyghälsointyget är ett exempel på Fit to fly certifikat. Kontrollera med ditt flygbolag om informationen i detta exemplet är tillräcklig.

Har du någon sjukdom bör du alltid kontrollera med det flygbolag du reser med om du utan problem får stiga ombord på flygplanet utan ett flyghälsointyg som visar att du är tillräckligt frisk för att flyga. Flygbolaget kan även erbjuda övrig assistans om du skulle behöva det.

Ett flyghälsointyg heter på engelska ”Fit to fly certificate”.