Flygplansmat – flygmat, vegetarisk flygplansmat

info@utrikesgruppen.se

En del flygbolag levererar riktigt bra flygplansmat. Alla flygbolag är kanske inte kände för att ha så bra mat. Länge har maten som serveras på flygplan förpackats för att ta mindre plats. Nästan uteslutande är maten inte varmhållen vilket innebär att all mat värms upp innan servering ombord på flygplanen, oftast med kombiångugnar eller varmluftsugnar.

Hos många flygbolag kan du beställa specialkost – allt från vegetariskt till nästan allt det du själv önskar. Det serveras frukost, lunch, middag och snacks beroende på var du reser. En del flygbolag tar betalt medans andra erbjuder mat gratis. Dock kan du oftast handla utöver sortimentet som erbjuds kostnadsfritt. Kolla vad som gäller på flygbolagets webbplats.

Beroende på vilket flygbolag och vilken klass du reser med kommer du att serveras mat som skiljer sig. Det finns vanliga menyer, premium menyer och även barnmenyer.

För dig som kräver specialkost ska du alltid förbeställa detta hos ditt flygbolag. Specialkost kan exempelvis vara diabetes, glutenfri, laktosfri, ägg/soya/nötfri, vegetarisk mat (med eller utan ägg och mjölkprodukter) eller liknande. Du kan beställa din kost genom att logga in hos flygbolaget.

Om du undrar varför flygplansmat ibland smakar så dåligt så är anledningen att ungefär en tredjedel av våra smaklökar (3000 st) faktiskt slutar att fungera på hög höjd i den torra luften och trycket i kabinen. Det smakar egentligen inte så illa utan det vi egentligen har problem med att vi inte känner av smaken av salt och sött. Flygplansmat kryddas extra mycket för att vi ska känna av smaken något bättre. Enligt en forskning av Lufthansa beställde visade den att den torra luften i flygplanskabinen bedövar smaklökarna så pass mycket att upp till en tredjedel av resenärerna helt tappar sin förmåga att fånga upp smaker i takt med att planet stiger.

Visste du att piloten och andrepiloten av säkerhetsskäl äter alltid olika maträtter för att undvika risken för matförgiftning?

Vegetarisk flygplansmat

Till dig som behöver beställa vegetarisk flygplansmat eller annan specialkost har du möjlighet till detta då nästan samtliga flygbolag erbjuder detta till sina resenärer. Det gör du enklast online på deras respektive webbplats. Kom ihåg att maten ser väldigt olika ut beroende på vilket flygbolag det är.

Bäst flygplansmat

Skyscanner undersökte saken och frågade sina läsare genom omröstning. Vinnaren som serverade bäst flygplansmat var Turkish Airlines med 16 procent av rösterna. Beroende på vilken årstid det är ändras menyerna hos Turkish Airlines men maten är ofta gjord av färska ingredienser. Flygbolaget har dessutom vunnit flera priser för sina lokala serverade turkiska rätter som är tillagade av kockarna ombord själva. Turkisk mat är ju känd världen över för att vara väldigt smakrik.

På andra plats kom flygbolaget Emirates och på en tredje plats kom skandinaviska SAS. De fick 12, respektive 11 procent av rösterna. Efter i listan kom Qatar Airways och Thai Airways 10 procent, respektive 9 procent, medan bolagen Lufthansa, Air France och KLM fick 5 procent av rösterna vardera. Flygbolagen Norwegian och Swiss fick i 3 procent vardera av rösterna.

Svensk förpackningsteknik till flygplansmat

Göteborgsbaserade Pulpac

Utöver mattillagningen ska maten också paketeras och svensk förpackningsteknik finns nu till användning för flygplansmat genom bolaget Pulpac som ingår ett strategiskt samarbete med deSter för att utveckla fiberbaserade komposterbara engångsförpackningar för livsmedel riktade mot flygindustrin.

Flygplansmat via Foodora

Om du bor i Helsingfors och verkligen saknar semesterkänslan och flygplansmat kan du beställa maten direkt hem via Foodora. Flygplansmaten som sälja via Foodora finns normalt sätt i Finnairs affärsklass. Tidigare har flygbolaget sålt sin flygplansmat i utvalda matbutiker. Genom försäljningen av flygplansmaten är detta en nysatsning av Finnair.

Finnair, som många övriga flygbolag i branschen har fått permittera många anställda och kämpar för sin överlevnad nu i pandemin. Satsningarna på försäljning av flygplansmat har gjort för att skapa nya arbetstillfällen.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök