Flygplatser och flygbolag kräver att alla covid-reserestriktioner inom EU avskaffas

Många länder börjar inse att inresekraven inte längre fungerar

ACI EUROPE (Airports Council International) och International Air Transport Association (IATA) kräver att alla återstående covid-restriktioner som gäller för resor inom EU och Schengenområdet ska slopas, inklusive alla testkrav, behovet av att visa upp bevis för vaccination, eller fyll i en Passenger Locator Form (PLF). Detta inkluderar att slopa maskkrav för resor inom eller mellan stater där det inte längre krävs i andra inomhusmiljöer.

COVID-19 och särskilt omicron-varianten, är nu genomträngande i hela Europa, och befolkningens immunitet är på sådana nivåer att risken för sjukhusvistelse eller dödsfall dramatiskt har minskat, särskilt för vaccinerade personer. Stater kan ha övervakningsstrategier för att kontrollera folkhälsan, på samma sätt som de gör för andra virus och infektionssjukdomar.

Många europeiska stater har hävt inhemska covid-restriktioner, såsom behovet av att tillhandahålla hälsobevis för att delta i sociala evenemang, eller kravet att bära masker i offentliga utrymmen. Kontaktspårningsinsatser stoppas också, vilket gör PLF:er för internationella resor överflödiga. Eftersom europeiska länder öppnar upp och tar bort restriktioner är det bara logiskt att ta bort liknande restriktioner från flygtransporter.

I ljuset av den nya forskningen och ökande tecken på att allvaret av covid-19 börjar närma sig en säsongsinfluensa, skrev ACI EUROPE och IATA gemensamt till transport- och hälsoministrarna i EU:s medlemsländer och bad att:

  • ta bort alla hälsorelaterade rese- och gränsrestriktioner före sommarsäsongen, åtminstone på flygningar inom EES, särskilt testning, kontaktspårning och vaccinintyg
  • anpassa de hälsorestriktioner som gäller för luftfarten till dem som tillämpas nationellt, särskilt med hänvisning till maskmandat
  • tillåta de som vaccinerats med ett WHO-godkänt vaccin att resa till EES från tredjeländer med samma villkor som de passagerare som vaccinerats med ett EMA-godkänt vaccin.

Ovan artikel är en översättning från IATA:s pressmeddelande. Du kan läsa hela artikeln i sin helhet här.

Växande lista på länder som avskaffar inresekrav

Allt fler länder ansluter sig till den växande listan över länder som avskaffar alla former av inresekrav för covid-19. Bland annat har alldeles precis Montenegro avskaffat alla regler.

Ytterligare länder som nyligen sloppat samtliga krav är bland annat:

Jordanien
Island
Bahrain
El Salvador
Slovenen
Mexiko
Norge
Ungern
Rumänien
Irland
Saudiarabien
Litauen
Estland
Storbritannien (från och med 18 mars 2022)

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier