Flytta utomlands med barn – om skola och annat viktigt

Ska du flytta utomlands med barn finns det en hel del att tänka på. För att flytten ska vara möjlig måste du skaffa ett samtycke från den andra vårdnadshavaren. Samtycke flytta med barn utomlands kan du ladda ner från officiella Utrikesgruppen. Du kan flytta utomlands med barnen även om skolplikt finns i Sverige då skolplikten upphör under perioden utomlands.

Om dina barn är bosatta i Sverige gäller skolplikten, vilket innebär att barn måste gå i skolan. Om du väljer att flytta utomlands med dina barn eller vistas en längre period upphör skolplikten. Om du önskar att ditt barn ska få ta del av svensk utbildning utomlands kan detta erbjudas mot en avgift. Du kan välja svensk grundskola eller gymnasieskola. Dessa svenska skolor erbjuds dock inte i alla länder.

Innan du flyttar med ditt barn utomlands måste du tänka på vissa regler som gäller. Du får inte flytta med barnet om inte båda vårdnadshavarna har kommit överens om flytten. För att säkerställa att flytten inte har några juridiska hinder är det bra att vårdnadshavarna dokumenterar överenskommelsen med handlingen ”samtycke – flytta utomlands med barn”.

Svenska skolor utomlands

I nedan länk kan du ta del av vilka svenska skolor som finns utomlands. Tänk på att alla länder inte har svenska skolor. Detta är dock inget hinder för dig att söka andra bra skolor som finns i landet du ska flytta till.

Så skaffar du tillståndet ”samtycke – flytta utomlands med barn”
  1. Klicka dig vidare till ansökningsformuläret här
  2. Fyll i alla nödvändiga uppgifter
  3. Betala avgiften och ladda ner samtycket

När du har fått samtycket för att kunna flytta utomlands med barn ska du ha med dig den i samband med utlandsflytten. Du kommer att behöva visa upp tillståndet vid gränskontroller, flygbolag samt de myndigheter barnet eventuellt kommer ha kontakt med i landet.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier