Folk i Nigeria – hela listan

Nigeria är ett land med många olika folkslag

Antalet folkgrupper i Nigeria är ungefär 250. Drygt två tredjedelar av invånarna i landet tillhör en av de tre största folkgrupperna Hausa-fulan, Yoruba och Igbo. Antalet invånare i hela landet är 201 miljoner och beräknas vara världens sjunde största befolkning.

Nästan två tredjedelar av befolkningen (62 procent) är under 25 år och 43 procent är under 15 år. Hälften av befolkningen bor i tätorter, inklusive över 21 miljoner i huvudstaden Lagos. Afrikas största stad och en av de snabbast växande städerna i världen är just Lagos.

Majoriteten av nigerianerna är mestadels sunnimuslimer eller protestantiska kristna, med uppskattningar som varierar om vilken religion som är större. Det finns ett betydande antal anhängare av andra religioner, inklusive inhemska animistiska religioner.

Förenklat så är landet norra delar bebodda av övervägande Igbo och kristna. I sydöstra delarna är det övervägande Yoruba och religiöst blandade som bor. Centrala och sydvästra delarna har övervägande Ogoni och Ijaw folk samt kristna. Om man vill förenkla det tydligare så bor det flest muslimer i norra delarna och flest kristna i södra delarna av Nigeria.

Kristna söder och muslimska norr

Den stora majoriteten av Nigerias befolknings som bor i norra delarna identifierar sig som muslimer. Det är främst den etniska gruppen Hausa-fulani som är muslimer. I sydvästra Nigeria finns både stora kristna och muslimska befolkningar. Yoruba är den största folkgruppen i den sydvästra delen.

Sydöstra Nigeria är till stor del helt kristet och dominerar av folkgruppen Igbo. I centrala delarna av Nigeria är det flest kristna som bor men med en betydande muslimsk befolkning.

Folkgrupper i procent

Hausa-Fulani 29%
Yoruba 21%
Igbo (Ibo) 18%
Ijaw 10%
Kanuri 4%
Ibibio 3.5%
Tiv 2,5%

Nigeria har också över 500 språk, med engelska som officiellt språk.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier