Fordonsmedgivande – Tillstånd att få köra annans bil utomlands

Fordonsmedgivande – ett medgivande som ger annan än ägaren rätten att få köra bil utomlands

Är det dags för en utlandsresa med en bil som inte framförs av ägaren så är det alltid en rekommendation att beställa ett fordonsmedgivande för att undvika problem i andra länder. Många länder i Europa men också i världen kontrollerar om bilen får köras utomlands av någon annan en den registrerade ägaren.

Här nedan berättar vi mer om vad ett fordonsmedgivande är samt hur du går tillväga för att juridiskt ha rätten att få köra någon annans bil utomlands.

Vad är ett fordonsmedgivande?

Ett fordonsmedgivande är en fullmakt som ägaren av bilen signerar och därmed juridiskt ger annan förare rätten att få köra han/hennes bil utomlands.

Vi landsgränser eller poliskontroller i andra länder kan föraren snabbt och enkelt visa fordonsmedgivandet (fullmakten) för att kunna styrka rätten att få köra bilen som lånats i andra länder än exempelvis Sverige.

* Både företag och privatpersoner kan underteckna fordonsmedgivande.

Vad innehåller fordonsmedgivandet och vilka uppgifter behöver finnas med?

När du beställer ett fordonsmedgivande online så behöver du förbereda följande uppgifter för att vi ska kunna framställa handlingen åt dig.

 • Antal personer som kommer att köra bilen
 • Personuppgifter förare/förarna
 • Avreseort
 • Destination
 • Avresedatum
 • Hemkomstdatum
 • Fordonets ägare (med personuppgifter)
 • Märke och modell (fordon)
 • Registreringsnummer
 • Underskrifter
Vilka handlingar behöver medhas vid utlandskörning med bil?

När du eller ni planerar att köra bil utomlands är det oftast krav på att följande handlingar ska medhas och eller tecknas.

 • Försäkring för bilen
 • Gröna kortet (beställs från ditt försäkringsbolag)
 • Registreringsbevis del 1
 • Fordonsmedgivande när bilen framförs av annan än ägaren
Ytterligare nödvändig information för er som ska köra någon annans bil utomlands

Utrikesgruppen har hjälpt tusentals fordonsägare med att sammanställa ett fordonsmedgivande för utlandskörning av bil. Om du/ni planerar att köra utomlands med en bil som inte är ditt kan du ha med dig fordonsmedgivandet som bevisar att du har befogenheter (juridiskt rätt) att framföra bilen genom tillåtelse av ägaren.

I många länder kan myndigheter kräva att föraren uppvisar ett fordonsmedgivande som styrker att föraren har rätt att framföra bilen eller fordonet på det sätt som tillåtet i fordonsmedgivandet. Saknas ett fordonsmedgivande för ändamålet kan komplikationer uppstå.

Vi framställer en fullmakt som sedan behöver undertecknas av ägaren (fullmaktsgivaren) av fordonet, (exempelvis bil, motorcykel, husvagn, husbil, trailer eller lastbil.)

Beställ ett fordonsmedgivande i god tid 

Hos Utrikesgruppen beställer du ett fordonsmedgivande när du ska köra bil eller annat fordon utomlands som inte är ditt eget. 

Innehållet i fordonsmedgivandet / fullmakten visar att föraren har fått tillåtelse att köra någon annans bil till ett annat land.

Fordonsmedgivandets innehåll

Fordonsmedgivandet / fullmakten innehåller information om bil, märke och registreringsnummer samt information om vem som ska framföra fordonet och vem som är den riktiga ägaren av fordonet.

Fullmakten ges ut i engelska för att den ska vara läsbar i hela världen samt i det svenska, i ett och samma dokument.

Utfärdandet sker inom 30 minuter

När du beställer fordonsomedgivandet handläggs ärendet inom 30 minuter och du får tillståndet skickad till din e-post.

Så beställer du en fordonsmedgivande (fullmakt att för köra annans bil utomlands)

Du måste fylla i uppgifterna i beställningsformuläret. Efter beställningen kommer du att få en bekräftelse på att din beställning är mottagen. I bekräftelsen syns betalningsinformationen. Du måste betala innan vi framställer fullmakten.

När du har betalat påbörjar vi utförandet av fullmakten och den kommer att skickas till den e-postadress du anger i beställningsformuläret. 

När du har fått fullmakten ska du sedan skriva ut den och ha med den under hela resan.

Fullmakten gäller för dig som ska åka utomlands med någon annans bil, mc eller annat fordon.

Information

En fullmakt för utlandskörning av någon annans fordon än ditt eget är en fullmakt som visar att du som lånar bilen, mc:n eller annat fordon har rätt att framföra fordonet utomlands d.v.s att du får köra en bil (fordon) utomlands som inte är ditt eget fordon.

I fullmakten sammanställer vi de uppgifter du lämnar i beställningsformuläret och skickas sedan dessa uppgifter till dig i en PDF-fil som du tillsammans med ägaren behöver underteckna. Du skriver sedan ut fullmakten och tar den med dig utomlands.

Vanliga destinationer med fordon utomlands

Spanien

Norge

Finland

Grekland

Balkan

Danmark

Albanien

Holland

Turkiet

Polen

Frankrike

Italien

Tyskland

Belgien

Holland

Serbien

Ett fordonsmedgivande är en auktorisation som utfärdas av fordonets ägare för att tillåta en annan person att köra bil eller annat fordon utomlands.

Fordonsmedgivandet ges ut på engelska och svenska för att informationen ska vara läsbar i hela världen.

Beställning är ej bindande och genomförs inte betalningen kommer vi inte att skicka ut några påminnelser eller inkassokrav för fordonsmedgivandet. Du beställer och betalar endast du kommer att köra ett fordon/bil utomlands som inte tillhör dig.

Leverans av betalningsunderlag/kvitto sker till beställarens e-postadress samt framkommer betalningsunderlag i formuläret när beställningen har skickats in till oss.

Fullmakt för att åka utomlands med någon annans fordon, exempelvis bil, mc eller båt levereras till den e-postadress du anger i din beställning.

Många länder och gränskontroller utövar kontroll över fordon som kommer in i landet, särskilt för att upptäcka stulna bilar. Många länder kräver därför att den som lånar ett fordon och ska köra utomlands har med sig en fullmakt.

Tänk på att det ligger på ditt ansvar att kontrollera vilka inreseregler som gäller med lånade fordon. Du kan kontrollera reglerna med ambassaderna.

Fordonsmedgivande är ett tillstånd som ges till personer som ska åka utomlands med någon annans fordon. Fordonsmedgivandet innehåll visar att den riktiga ägaren till ett fordon skriftligen ger sitt medgivande till en person att framföra fordonet i ett annat land.

Ångerrätten gäller i 14 dagar. För att utnyttja ångerrätten mejla oss på info@utrikesgruppen.se

Kontaktuppgifter till Utrikesgruppen:

Svenska Utrikesgruppen AB
Box 11053
100 61 Stockholm

Beställ en fullmakt för utlandskörning av fordon

Du fyller i uppgifterna i formuläret och sedan framstället vi en fullmakt till dig som sedan mejlas till den e-postadress du uppger i formuläret. 

Efter att vi har mottagit betalning från dig så framställer vi fullmakten för dig som ska åka utomlands med någon annans bil, mc eller annat fordon.

Köra utomlands med någon annans bil

Beställ vår fullmakt som vi tagit fram just för det ändamålet: Köra utomlands med någon annans bil.

Sök