Travelconsent.org lanserad av Utrikesgruppen


English

Foto: Travelconsent.org


Besök Travelconsent.org här

Utrikesgruppen lanserar nu den internationella tjänsten www.travelconsent.org som är en tjänst för barn som ska resa utomlands. När man tar med minderåriga på en utlandsresa är det ett beslut som rör barnen, varför detta beslut direkt ligger på föräldrarnas ansvar. Genom att alla dokument i ordning kan barnen resa på ett säkert sätt.

För att en minderårig ska kunna resa trygg och säkert gäller det att följa vissa regler och krav som länder och flygbolag har. Ett av kraven är att barnet har med sig ett föräldramedgivande. Detta dokument ska presenteras innan inresa i ett land eller innan barnet går ombord på ett flygplan.

Här beställer du ett föräldramedgivande

Om ett barn ska resa ensam, med endast en förälder eller med någon annan än föräldrarna, exempelvis en morbror, farmor, släkting, vän kan du beställa ett föräldramedgivande här. Medborgare från hela världen kan beställa detta internationella dokument.

Föräldramedgivande ska du sedan uppvisa vid gränskontrollen eller till flygbolaget innan avresan.

Så fungerar tjänsten travelconsent.org

För att göra det så smidigt som möjligt för barn som ska resa runt om i världen lanserar nu Utrikesgruppen en internationell tjänst på flera olika språk. På webbplatsen www.travelconsent.org kan människor från hela världen, oavsett nationalitet beställa ett föräldramedgivande som ska uppvisas till myndigheter, gränskontroller eller flygbolag när barn ska resa.

Med det nya internationella verktyget på webbplatsen www.travelconsent.org kan föräldrar snabbt och säkert beställa rätt dokument. Föräldramedgivandet levereras redan minuten efter betalningen i en PDF-utskrivbar fil till kunden som skickas till e-postadressen. Oavsett var i världen kunden befinner sig är det nu möjligt att beställa ett föräldramedgivande.

Kunder kan välja sitt eget språk och betala i sin egen valuta. Föräldramedgivandet levereras dock i det engelska språket så att dokumentet ska vara läsbart i hela världen.

Varför finns tjänsten?

När minderåriga reser ensamma, med endast en förälder eller med någon annan än föräldrarna har många länder och flygbolag som krav att få se ett tillstånd som visar att föräldrarna har godkänt resan. Detta krav finns bland annat för att skydda barn, bekämpa handel med barn, förebygga brott mot familjerätt och undvika komplicerade internationella rättsliga tvister samt minska fallen av bortförande av barn i vårdnadstvister.

På grund av ökande fall av bortförande av barn i vårdnadstvister och ett växande antal barn som faller offer för bland annat människohandel kan gränskontroller, flygbolag eller researrangör be dig lämna föräldramedgivande om ditt barn reser internationellt med bara en förälder, med en annan vuxen – som en morförälder, moster, farbror, etc, eller ensam.

Tjänsten och verktyget hos travelconsent.org finns till för att underlätta för resenärer som ska resa med barn. Istället för att stöta på problem vid gränskontroller förenklar travelconsent.org processen vid inträde i ett annat land. Ett föräldramedgivande är också till stor hjälp för ländernas gränskontroller. Genom att ta ansvar som förälder ger du ditt barn en säker resa.

Barnhandel är ett stort problem i världen

Barnhandel uppstår när barn tas bort från säkerhet och utnyttjas. Barn som handlas tvingas ofta in i någon form av arbete, används för sex eller helt enkelt säljs. Trafficking är en del av processen från att hitta och rekrytera barn, till att transportera och ta emot dem. Män, kvinnor och barn över hela världen är offer för människohandel, men barn är särskilt utsatta

Genom åren är det allt fler länder och flygbolag som har uppmärksammat problemen med barnhandel och efterfrågar nu ett föräldramedgivande. Dokumentet är inte svaret på alla problem med barnhandel, men det är ett verktyg som hjälper länder och flygbolag att ha koll på vem som reser med vilket barn. Genom att införa striktare kontroller av minderårigas resehandlingar, resrutt och tillstånd från föräldrar innan de reser till eller från ett land ger myndigheter möjligheten att skydda barnen mycket bättre.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier