Främlingspass regler och information

info@utrikesgruppen.se

Du som inte har ett pass och har minimala möjligheter till att skaffa ett, kan i vissa fall få ett främlingspass. Det är Migrationsverket som ger ut främlingspass. För att kunna få ett främlingspass måste vissa krav vara uppfyllda. Du ska ha ett uppehållstillstånd i Sverige på grund av skyddsskäl som närmare beskrivs i denna informationstext. Här kan du ta reda på vad som gäller för dig som har ett främlingspass.

För att du ska kunna få ett främlingspass ska du exempelvis ha ett skyddsskäl gentemot myndigheter i ditt tidigare hemland, vilket innebär att du inte kan ansöka om ett pass eller vända dig till ditt hemland. Du kan inte få ett främlingspass vid hedersproblem, naturkatastrofer eller det allmänna säkerhetsläget i ditt hemland, vid dessa tillfällen ska du istället kontakta myndigheter i ditt land.

Om du har fått uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl kommer Migrationsverket att grunda sin bedömning på informationen som har framkommit om dig i ditt asylbeslut. Där efter sker en individuell bedömning om du kan få ett främlingspass.

Om det är väldigt svårt, komplicerat eller dyrt för dig att skaffa ett pass från ditt hemland utgör inga skäl för dig att få ett främlingspass.

Vilka länder kan man resa med främlingspass

Gör en Destinationskoll här för att kontrollera om du får resa med främlingspasset till din destination.

När du reser till andra länder med ett främlingspass är du inte undantagen krav på inreseregler. Det innebär att du måste uppfylla landets inreseregler. Den person som reser med ett främlingspass från Sverige måste oftast ansöka om visum till ett land där svenskar normalt sätt inte behöver visum.

Främlingspasset uppfyller EU:s krav på pass, det innebär dock inte att alla länder godkänner främlingspasset för inresa.

Det ligger på ditt ansvar att kontrollera:

  • Om du kan resa med pass
  • Om du kan resa med nationellt ID-kort
  • Om du får resa viseringsfritt
  • Om du får resa med provisoriskt pass
  • Om du behöver visum, e-visa eller visa-on-arrival
  • Om du behöver ansöka om visum hos officiella myndigheter
  • Om försäkring krävs på destinationen
  • Om du behöver en giltig retur- eller vidarebiljett
  • Om du behöver tomma sidor i passet
  • Hur länge du får vara i landet som turist
  • Om ditt pass behöver vara giltigt i mer än 3 eller 6 månader
  • Om du behöver uppvisa bevis på boende under hela vistelsen
  • Om du behöver uppvisa bevis på tillräckliga ekonomiska medel
  • Om du får resa med främlingspass
  • Om du får resa med resedokument (Titre de Voyage)

Om du inte har kunnat styrka din identitet kommer detta att stå angivet i ditt främlingspass, vilket innebär att det kan bli svårare för dig att resa till vissa länder.

Om du har fått uppehållstillstånd på grund av ett skyddsskäl kommer detta att stå angivet i ditt främlingspass, vilket innebär att du inte kan resa till det landet du har flytt ifrån, vilket oftast är ditt hemland.

Främlingspass ansökan
Om du ska ansöka om ett främlingspass ska du fylla i en blankett ”Ansökan om främlingspass, nummer 190011”. Blanketten ska du personligen lämna över till Migrationsverkets och någon av deras tillståndsenheter. Du måste boka en tid för att lämna in din ansökan. Besöket är personligt och gäller bara för dig.

Främlingspass kostnad
Ett främlingspass kostar 750 kr. Ett provisoriskt främlingspass kostar 500 kr. Ett resedokument kostar 350 kr.

Främlingspass regler
Om du har en handling och som går att resa med och som är likvärdigt ett pass kan du inte få ett främlingspass.

Främlingspass eller resedokument
För att du ska kunna få ett resedokument ska du vara en erkänd flykting enligt Genèvekonvention från 1951 eller vara statslös och uppfylla kraven i New Yorkkonvention från 1954.

Om du ska ansöka om resedokument kan du läsa mer om det här.

Främlingspass boka tid
Om du ska boka tid för en ansökan om främlingspass kan du göra det här.

Främlingspass väntetid
Aktuella väntetider för ett främlingspass varierar. Du kan läsa mer om handläggningstiden på Migrationsverkets webbplats. Beslutet om främlingspass kan ta längre tid om du behöver komplettera din ansökan.

Läs mer om väntetid för främlingspass här.

Främlingspass utlänningslagen
Vill du läsa mer om utlänningslagen kan du göra det här.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök