Fullmakt köra bil utomlands – så gör du

Många länder i världen arbetar förebyggande och kan komma att avkräva ”bevis” som styrker att du har rätt att framföra någon annans fordon
Information till dig som ska resa utomlands med någon annans bil, lånad bil eller tjänstebil.

Kontrollera först med ägaren till fordonen om du får köra dennes bil eller din företagsbil utomlands. Under resan kan du ha med en undertecknad fullmakt från ägaren till bilen som exempelvis kan vara din arbetsgivare eller familjemedlem.

Undvik stopp på resan med en fullmakt för utlandskörning av fordon

I extrema fall kan bil eller fordonet genomgå grundlig kontroll vid avsaknad av fullmakt från ägaren av bilen/fordonet.

Uppgifter i fullmakten för resor med bil utomlands innehåller information om fordonet, märke och registreringsnummer och vem som är den rättmätiga ägaren till fordonet samt vem personen som framför fordonet tillfälligt är 

I fullmakten för bil utomlands anges även avreseort och destination samt hur länge du ska använda bilen utomlands. Kontaktuppgifter till bilens ägare anges i fullmakten om personen behöver kontaktas för vidimering. 

För att kunna bevisa att du har tillstånd att framföra bilen kan du uppvisa fullmakten till myndigheter i landet du ska besöka om du får en sådan fråga.

Du kan beställa en fullmakt för bilar där ägaren är en privatperson, företag, arbetsgivare, leasad bil, finansieringsbolag eller hyrd bil. 

Låna någon annans bil inom Sverige – Fullmakt/intyg

Ska du låna någon annans bil och framföra fordonet i Sverige så kan du även hos oss beställa ett intyg eller en fullmakt som styrker att du får köra bilen. Om ägaren av ett fordon (bil) lånar ut bilen till någon annan så kan man här beställa ett intyg om utlåning av bil. Intyget eller fullmakten styrker att föraren av bilen får låna bilen på det sätt som anges i handlingen. När man lånar ut en bil så finns det en del regler att tänka på. De flesta regler tillkommer i samband med bilförsäkringsvillkor. 

Fullmakt bil utomlands – utlandskörning

Förutom fullmakten rekommenderar vi att du alltid har med bilens registreringsbevis del 1 (den blåa) och en skadeanmälan. Tänk på att alltid framföra fordonet enligt landets lagar och regler.

En fullmakt bil utomlands bevisar att du har tillstånd av ägaren att framföra bilen utomlands.

Så beställer du fullmakt – bil utomlands

Du som ska framföra fordonet kan beställa fullmakten. Oavsett vem som äger bilen kan du beställa en fullmakt online. Fullmakten ska du sedan skriva ut. Om bilen ägs av en privatperson, företag, finansieringsbolag eller hyrbilsfirma ska ägaren till bilen skriva under fullmakten.

Efter att du har beställt fullmakten kan du mejla eller posta över den till ägaren för en underskrift. Kom ihåg att en fullmakt inte bör vara i en kopia. Ha med dig fullmakt originalet när du framför bil utomlands.

Fullmakten utfärdas av Utrikesgruppen och kan beställas av dig som ska framföra fordonet utomlands eller av ägaren.

Viktiga att veta inför din utlandskörning – bil utomlands

Ha med dig ditt körkort.
Ha med dig fullmakt vid resa utomlands med bil.
Ha med dig ett internationellt körkort om landet kräver det.
Ha med dig bilens registreringsbevis, den blå delen som bevisar vem som är ägaren.
Ha med dig blankett för skadeanmälan i handskfacket.
Ha med dig varningstriangeln (lag på detta i flera EU-länder).
Ha med dig en reflexväst.
Ha med dig extra lampor till strålkastarna.

Kontrollera med din försäkring om du har tillräckligt med skydd för en utlandskörning. När du ska köra bil utomlands kräver inte de flesta europeiska länder att du har med dig ett Grönt kort. Om du behöver ett Grönt kort ska du kontakta ditt försäkringsbolag.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier