Fullmakt vid försäljning eller transport av häst utomlandsBesök Sveriges profil

Information till dig som ska transportera en häst åt någon annan till ett annat land eller sälja en häst som ett ombud utomlands. Fullmakt transport eller försäljning av häst utomlands.

Transportera häst som ett ombud

För dig som ska transportera en häst till ett annat land kan du ha med dig en fullmakt som bevisar att du har befogenheter att transportera hästen genom tillåtelse av ägaren. Fullmakten innehåller uppgifter om ägaren, transportören (dig), uppgifter om hästen (ID-nummer, CHIP-nummer), avreseort, destination och syftet med transporten.

Fullmakten kan uppvisas till den myndighet, tull, gränskontroll, flygbolag eller resebolag som efterfrågar detta och till köparen i ett annat land.

Fullmakten ges ut i det engelska och svenska språket för att dokumentet ska vara läsbart i alla länder.

Sälja häst som ett ombud

Om du ska sälja en häst åt någon annan i ett annat land kan du ha med dig en fullmakt som bevisar att du har tillåtelse av ägaren att sälja hästen. Fullmakten innehåller uppgifter om ägaren, ombudet (dig), uppgifter om hästen (ID-nummer, CHIP-nummer), avreseort, destination och syftet med fullmakten. 

Fullmakten kan uppvisas till den myndighet, tull, gränskontroll, flygbolag eller resebolag som efterfrågar detta och till köparen i ett annat land.

Fullmakten ges ut i det engelska och svenska språket för att dokumentet ska vara läsbart i alla länder.

Utförsel av häst till EU-länder samt Norge, Andorra och Färöarna

Om du ska föra ut en häst måste djuret undersökas av en officiell veterinär inom 48 timmar före lastningen. Du kan bara föra ut hästen om en veterinär skriver under ett hälsointyg där det framgår att hästen är frisk enligt EU:s hälsokrav. Ett hälsointyg gäller under 10 dagar och hästen kan då resa obegränsat mellan alla länder inom EU samt Norge, Andorra och Färöarna.

För att förhindra smitta måste den som för ut en häst behålla hälsointyget om myndigheter exempelvis skulle behöva spåra smitta.

Om du ska transportera en häst till ett land utanför EU rekommenderar vi dig att du tar kontakt med en hästtransportör som kan att fylla i korrekt hälsointyg och tullhandlingar för det landet hästen ska resa till. Olika länder har olika krav, exempelvis krävs ATA carnet för varje land du ska resa till.

Fullmakt vid försäljning av häst – en trygghet

En fullmakt vid transport eller försäljning av en häst är en trygghet för ombudet, säljaren och köparen. Genom att skriftligen dokumentera syftet med hästens transport kan samtliga engagerade i transporten eller försäljningen känna sig trygga.

Utrikesgruppens fullmakt för transport eller försäljning av häst utomlands är ytterligare förstärkt genom att två vittnen ska bevittna ägarens och ombudets namnteckningar.

Du beställer en fullmakt för transport eller försäljning av häst utomlands via webbplatsen. Efter att vi har mottagit din betalning kommer Utrikesgruppen att utfärda fullmakten som skickas sedan till den e-postadress du anger i beställningen.

Du kan beställa en fullmakt här.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier