Gåvobrev fastighet till barn

Här finns information om lagar och regler som gäller för när du ska ge bort en fastighet i gåva till barn. Enligt lag ska du dokumentera gåvan i ett gåvobrev. Andra länder har i regel liknande lagar som innebär att du ska skriva ett gåvobrev för gåvor i utlandet. Du skaffar gåvobrev från officiella Utrikesgruppen på engelska. Det finns en rekommendation på att gåvobrev ska skrivas på engelska så att handlingen är läsbar i hela världen.

När du skaffar ett gåvobrev för fastighet till barn innehåller handlingen uppgifter om vem gåvogivaren och gåvomottagaren är. Uppgifter om fastigheten ska antecknas samt och gåvan avser hela fastigheten eller andelar av fastigheten. Övriga uppgifter finns att se i beställningslänken nedan, vilket innehåller juridiskt korrekta uppgifter för att gåvobrevet ska förbli giltigt.

När du skaffar ett gåvobrev för att dokumentera gåva av fastighet till barn är formuläret på svenska. Hela gåvobrevet och dess uppgifter översätts sedan automatiskt av Utrikesgruppen. Ett översätt gåvobrev på engelska är att föredra när du ska visa upp gåvobrevet till fler aktörer i framtiden än svenska. I Sverige godkänns gåvobrev skrivna på engelska.

Är det lag på att dokumentera gåva av fastighet?

Ja, enligt lag måste du upprätta ett gåvobrev när du ger bort en fastighet i gåva till barn. Gåvobrevet fungerar som ett bevis på att fastigheten har bytt ägare. Gåvobrevet används sedan för att kunna skifta ägarskap hos Lantmäteriet för lagfart.

Du måste skriva gåvobrev när du ger bort nedan egendom till barn:

  • Fastighet
  • Hus
  • Fritidshus
  • Stuga
  • Bostadsrätt

Så laddar du ner ett gåvobrev

Du skaffar ett gåvobrev när du ska ge bort en fastighet till barn. Handlingen skriver du online och får skickad till dig via e-post. Du skriver sedan ut och skriver under handlingen för att den ska förbli giltig. Följ nedan steg för att ladda ner gåvobrevet.

  1. Här skriver du ett gåvobrev
  2. Betala avgiften
  3. Du mottager sedan gåvobrevet per e-post

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier