Gifta sig utomlands – en dröm eller på riktigt?Besök Sveriges profil

Drömmer du om att gifta dig utomlands? Inget är omöjligt. Några timmars flygväg och du kan vara på din drömplats. Oavsett var i världen du önskar ha ditt bröllop så finns det många romantiska platser att välja mellan.

Vill du ha sol, värme och en fin vit strand så är förutsättningarna för ett riktigt drömbröllop verkligt på platser där klimatet är varmare än i Sverige. Välj mellan härliga platser från södra Europa till Karibien.

Utlandsbröllop blir allt mer populärt för varje år och den växande trenden är inte svår att förstå. Vill man ha ett exotiskt bröllop som man ska minnas livet ut så är varma platser i världen en unik upplevelse. Det är många som drömmer om ett sommarbröllop, även under vintertider och bröllopet ska gärna vara utomhus under bar himmel. Lösningen blir enkel för många, det blir ett härligt utlandsbröllop vid någon strand.

En del drömmer om ett intimare och mindre bröllop där man bjuder alla närmaste för att festa i värmen där stämningen är tropisk.

Att planera ett utlandsbröllop
Har du tankarna på att gifta dig utomlands så krävs det en hel del planering. Ett bröllop tar tid att arrangera och om man känner att man inte har energin till att planera erbjuder Utrikesgruppen romantiskt sköna hotell på plats i landet man vill gifta sig i. Utrikesgruppen hjälper till med att boka flygbiljetter, till att hitta den mest önskade stranden för bröllopet. Och såklart övriga små detaljer och finesser för er stora dag. Bröllopsplanerare går att söka efter.

Slipp pappersarbetet

Koncentrera er mindre på det byråkratiska genom att i förhand gifta er borgerligt och istället fokusera på ceremonin och festen utomlands. Det kan bli krångligt utomlands när man ska skicka passkopior och äktenskapscertifikat som också måste översättas. För att undvika detta kan man gifta sig i Sverige innan man reser iväg då är det lagliga redan gjort.

Din budget
Kalkylera rätt och allt kan bli billigare vid ett bröllop utomlands. Mat och dryck samt hyra av plats är oftast billigare utomlands. Din resa kan även bli billigare om man åker innan eller efter högsäsong samt vilken dag på veckan man åker.

Vigsel utomlands och Sveriges regler
I utlandet kan du gifta dig inför en svensk myndighet (om svensk myndighet finns i landet) eller inför en utländsk myndighet. Efter vigseln i utlandet ska du visa ett intyg för Skatteverket om att er vigsel har ägt rum. Du måste skicka in en vidimerad kopia på vigselhandlingarna. Om ska gifta dig med en person som aldrig har varit folkbokförd i Sverige är det bra om du kan visa upp en kopia av din makas eller makes pass för Skatteverket.

Inför utländsk myndighet
Det är viktigt att du kontaktar den utländska myndigheten för att ta reda på vilka lagligt dokument som behövs för vigsel i det landet du planerar ha bröllopet i. Handlingarna kan behöva stämpel av handläggare från Skatteverket.

Äktenskapscertifikat
Ibland kan en utländsk myndighet kräva att du exempelvis lämnar ett äktenskapscertifikat innan vigseln äger rum. Ett äktenskapscertifikat är en handling som visar att du har rätt att gifta dig. Om ni är två svenska medborgare som ska gifta er utomlands och inför en utländsk myndighet behöver ni ett varsitt äktenskapscertifikat.

Om du är svensk medborgare och folkbokförd i Sverige ansöker du om äktenskapscertifikat hos Skatteverket genom att fylla i blankett ”Äktenskapscertifikat, ansökan och försäkran” (SKV 7881). Är du svensk medborgare men bosatt i utlandet ska du i stället kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat. Är du folkbokförd i Sverige men inte svensk medborgare kan du visa upp ett personbevis där ditt civilstånd framgår, till exempel Utdrag om folkbokföringsuppgifter.

Äktenskapsbevis
I Sverige utfärdas inte internationella äktenskapsbevis (Marriage certificate) som bevis för att två personer har gift sig. Det dokument som motsvarar äktenskapsbeviset är personbeviset Utdrag om folkbokföringsuppgifter. Det går att få på svenska eller på engelska.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier