Göra pass till barn – så fungerar det

Här finns information om hur du ska beställa och göra pass till barn. Du bokar tid som vanligt online på polisens webbplats. Välj rätt ort där barnet ska infinna sig för att göra passet. När barn ska få ett pass gäller vissa andra regler och vårdnadshavare måste ge sitt medgivande.

Kom ihåg att ett barn som ansöker om pass måste lämna in medgivande blankett. Blanketten ska styrka och visa att båda vårdnadshavarna har gett sitt godkännande till att barnet ska få ett pass. Blanketten ska skrivas ut skriva under innan besöket för passansökan. Vårdnadshavare ska följa med för att göra pass till barn. Om handlingen är ifylld i förväg behöver bara en av vårdnadshavarna följa med för att göra passet.

Blanketten för medgivandet vid passansökan för barn ska fyllas i och tas med till passexpeditionen. Om medgivandet saknas kommer pass inte att kunna beställas. Underskrifterna av vårdnadshavarna ska vidimeras. Läs mer om vad som gäller här.

Göra pass till barn – medgivandet är en säkerhet

Pass till barn ska göras när båda vårdnadshavarna är medvetna om att ett pass ska beställas. Anledningarna till att vårdnadshavare ska intyga att pass får göras är bland annat att minimera riskerna med att föräldrar tar ett barn utomlands utan att den andra föräldern är medveten om det.

Det förekommer många fall av bortförande av barn i världen. Oftast är det föräldrar som tar ett barn utomlands utan tillstånd, vilket är brottsligt. Det finns vissa säkerhetsåtgärder som ska göra det svårare att utföra brott mot barn.

Beställ alltid föräldramedgivande vid resor för barn

Klicka här för att beställa föräldramedgivande.

Barn som reser utomlands med endast en av vårdnadshavarna, ensam eller med en annan person ska beställa föräldramedgivande. Ett föräldramedgivande är ett tillstånd som vårdnadshavare ger och som visar att barnet får resa utomlands. Detta är ett krav från länder och flygbolag.

Krav på föräldrarnas tillstånd finns bland annat för att länder och gränskontroller samt flygbolag absolut vill minimera riskerna med att föräldrar eller annan person för bort ett barn mot önskemål från den eller de som har vårdnaden över barnet.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier