Grekland erbjuder en halv miljon euro för att bygga ”havsbarriär” som ska stoppa migranter

info@utrikesgruppen.se

Flyktingar anländer i en gummibåt till en strand på den grekiska ön Lesbos. Foto: Yannis Behrakis


Besök Greklands profil

Grekland tillkännagav en plan under torsdagen som innebär att bygga en ”flytande havsbarriär” i Egeiska havet som ska stoppa en ny våg av flyktingar som kommer till öarna från Turkiet, enligt rapporter. Barriären ska bli 5 meter hög och 2,7 km lång. Ska avskräcka människo- och vapensmugglare samt flyktingar att ta sig olagligt in i Europa.

Försvarsdepartementet i Aten erbjuder nu leverantörer att lämna anbud till dem för att bygga en 2,7 kilometer lång flytande barriär som ska placeras i vattnet utanför ön Lesbos för att separera några av Greklands mest östra öar från det turkiska fastlandet.

Regeringen i Grekland välkomnar ett anbud för ett kontrakt värt cirka 550 000 euro för att skapa ett ”Flytande skyddssystem” som ska hjälpa de väpnade styrkorna i hanteringen av flyktingkrisen där ständiga migrationsströmmar ökar, rapporterar National Herald.

Den 2,7 km långa barriären kommer att uppföras utanför Lesbos, ön som drabbades hårdast av det syriska inbördeskriget när nära en miljon flyktingar tog sig in i Grekland via öns stränder. Barriären kommer att stiga 5 meter över vattnet och kommer att vara utrustad med blinkande ljus för att avgränsa Greklands havsgränser, enligt The Guardian.

Projektet tillkännagavs av Greklands myndigheter efter klagomål från invånarna i Lesbos. Mer än 18 000 flyktingar bor på öns Moria-läger, rapporterar Herald. ”Byggandet av en flytande barriärer är i rätt riktning,” sa försvarsminister Nikos Panagiotopoulos till Skai Radio. ”Vi kommer att se vad resultatet blir, vilken effekt det har och om det avskräcker i praktiken. Det kommer att vara en naturlig barriär. Om barriärern fungerar som det i Evros kan det vara effektivt.” Han nämnde cement- och taggtrådstaketet som Grekland byggde längs dess norra gränsen med Turkiet 2012 som en del av sin ansträngning för att bromsa flödet av flyktingar som kommer in i landet utan kontroll.

Nästan 60 000 flyktingar tog sig olagligt in via grekiska stränder under 2019 – cirka 80 procent av dem in på öarna Chios, Samos och Lesbos, alla belägna ett kort avstånd från Turkiet, enligt FN: s högkommissionär för flyktingar (UNHCR). Mellan januari och oktober 2019 dog minst 66 flyktingar i östra Medelhavet, enligt Internationella organisationen för migration.

Den grekiska kustbevakningen och EU: s gränspatrull Frontex har arbetat för att avskräcka människohandlare från att skicka flyktingar över Medelhavet på gummibåtar och överfulla flottar. Hundratals har dött när båtarna har sjunkit, rapporterar Herald.

Ökning av antalet barriärer i landet

Advokatgrupper för migrant- och flyktingfrågor hävdade att Greklands flytande barriär inte hjälper till att avskräcka flyktingarna från att ta sig till Greklands öar utan kommer bara att göra resvägarna farligare. En del säger att regeringen borde fokusera på att påskynda asylprocessen.

”Under de senaste åren har en ökning av antalet hinder och barriärer som håller på att upprättas men ändå fortsätter människor att fly,” sade Βoris Cheshirkov, en talesman i Grekland för UNHCR, till Reuters. ”Grekland måste ha snabba handläggningar för att säkerställa att människor får asyl snabbt när de behöver det.”

”Detta förslag markerar en oroväckande upptrappning i den grekiska regeringens pågående ansträngningar för att göra det så svårt som möjligt för asylsökande och flyktingar att anlända vid dess stränder och kommer att leda till större fara för dem som desperat söker säkerhet,” sade Massimo Moratti från Amnesty International i en redogörelse.

”Planen väcker allvarliga frågor om förmågan att fortsätta ge hjälp till människor som försöker ta den farliga båtvägen till Lesbos. Regeringen måste snarast klargöra de operativa detaljerna och nödvändiga skyddsåtgärder för att säkerställa att detta system inte kostar ytterligare liv.”

Ny regering i Grekland

De konservativa tog makten över den grekiska regeringen efter valet i juli 2019. Den radikala vänstern SYRIZA New Democracy förlorade den styrande makten efter flera års förespråkande för en mer öppen flyktingpolitik i landet, rapporterar Herald.

Den sex månader gamla regeringen som ligger till centrum-höger i politikskalan har lovat att ha en tuffare migrationspolitik och planerar att inrätta anläggningar för migranter som nekas asyl och att påskynda deportationer tillbaka till Turkiet. Enligt ett migrationsavtal 2016 mellan Europeiska unionen och Turkiet lovades den turkiska regeringen upp till 6,6 miljarder euro för att stoppa enorma flyktingvågor till Europa.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök