Guatemala bryter diplomatiska förbindelser med Venezuela

Alejandro Giammattei Guatemalas president

Ännu ett land bryter nu de diplomatiska förbindelserna med Venezuela. President Giammattei utfärdar order, precis som lovat. Venezuela känner sig pressade inför världen och kallar Guatemalas administration som ett ”dåligt skämt”.

Guatemalas nya president meddelade på torsdagen att hans regering bryter alla diplomatiska förbindelserna med Venezuela. Den konservativa Giammattei hade redan deklarerat att han skulle klippa samtliga band med Venezuela om han fick makten. Guatemala har flera gånger meddelat att landet inte vill ha samröre med den socialistiska Maduro-administrationen som mördar sin egen befolkning i Venezuela.

President Alejandro Giammattei har beordrat Guatemalas utrikesminister att hämta hem den sista personen som var kvar i landets ambassad i Venezuelas huvudstad och stänga byggnaden för gott, och att Guatemala definitivt avslutar förbindelserna med Venezuelas regering. ”Det som händer i Venezuela är en fråga som berör hela kontinenten,” sa den nya presidenten under en ceremoni.

Den venezuelanska oppositionsledaren Juan Guaido har erkänts som Venezuelas rättmätiga ledare av USA och mer än 50 andra nationer. I januari 2019 erkände Guatemala redan Guaido som Venezuelas president. I oktober tillät inte den venezuelanska presidenten Nicolas Maduros regering Giammattei, den då valda presidenten, att komma in i landet. Han skickades tillbaka till Guatemala med ett annat flyg.

2020-01-17