Gula febern karta kan du se här – var finns gula febern?

Karta över länder med risk för gula febern
Här kan du se karta över länder eller områden där det har fastställts att det finns en ökad risk för överföring av sjukdomen gula febern. Vissa länder har även krav på vaccination. Listan nedan inkluderar krav på vaccinering för resenärer. Läs mer om vad som gäller.

Här kan du boka tid för vaccination – klicka och läs mer.

Gula febern är en febersjukdom som påverkar infekterade personers lever mycket allvarligt. Gula febern sprids via myggor. Sjukdomen överförs mellan djur och människor.

Ladda ned listan här.

Länder i Afrika med risk för överföring av gula febervirus

Angola
Benin
Burkina
Faso
Kamerun
Centralafrikanska republiken
Tchad 2
Kongo Republiken
Elfenbenskusten
Ekvatorialguinea
Demokratiska republiken Kongo 2
Etiopien 2
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kenya 2
Liberia
Mali 2
Mauretanien 2
Niger2
Nigeria
Senegal
Sierra Leone
Sydsudan
Sudan 2
Togo
Uganda

Länder i Central- och Sydamerika med risk för överföring av gula febervirus

Argentina 2
Bolivia 2
Brasilien 2
Colombia 2
Ecuador 2
Franska Guyana
Guyana
Panama 2
Paraguay
Peru 2
Surinam
Trinidad och Tobago 2
Venezuela 2

1 – Definierat av Världshälsoorganisationen som länder eller områden där gula febern har rapporterats för närvarande eller tidigare och vektorer och djurreservoarer för närvarande existerar. Se aktuell bilaga 1 och länderlistan på WHO:s webbsida för internationella resor och hälsa på www.who.int/ith/en/index.html.

2 – Dessa länder är inte endemiska (endast en del av landet har risk för gula febervirus + överföring). Se kartorna 4-13 och 4-14 och rekommendationer för vaccin mot gula febern (information om gul feber och malaria, per land) för detaljer. Kartorna kan ses här eller enligt bild ovan.

Så ser riskerna ut

En resenärs risk att få gula febern bestäms av många olika faktorer. Beroende på immunitet, plats för destination, när resan sker, exponeringslängd, vilka aktiviteter som utförs med mera. Den främsta indikatorn på sjukdomsrisk avgörs av mänsklig sjukdom. Det betyder att även hög immunitet i ett land finns på grund av vaccination bör resenärer vidta skyddsåtgärder ändå.

Det finns inga specifika mediciner som ger behandling mot gula febern virus. Om du smittas är vila, dricka mycket vatten samt smärtstillande och febernedsättande medicin något som kan lindra dina symtom. Redan infekterade personer bör skyddas från ytterligare myggexponering.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier