Handikappresor utomlands

info@utrikesgruppen.se

Foto: Elizeu Dias


Läs fler nyheter

För människor med funktionshinder och som ska resa utomlands finns det resmål med standard och anpassning speciellt för rörelsehindrade. Det skiljer sig kraftigt beroende på resmålet. Olika flygbolag har också olika regler om vad som gäller vid funktionshinder och speciella behov.

Det finns researrangörer som har valt ut handikappanpassade och rullstolsanpassade hotell. Det är dock viktigt att kontrollera vad som exakt erbjuds av varje hotell så att resan blir så lyckad som möjligt.

Assistans på flygplatsen

I samband med ankomst på en flygplats finns det företag som assisterar med bagage, bärhjälp och annan viktig assistans för att borda flygplanet. För att kunna ta del av denna assistans behöver du kontakta din researrangör och boka lämplig assistans för personen som reser, oftast genom ett formulär med vilka behov som behöver tillgodoses.

Ev. specialutrustning eller medicin

För dig som behöver ta med specialutrustning på flyget går detta att ordna och du behöver boka i god tid innan avresan, oftast senast 48 timmar innan avgången. Specialutrustning kan vara rullatorer, rullstol, elektriskt rullstol eller annan medicinsk utrustning. En del utrustning går att checka in som specialbagage. Syrgas ingår i specialutrustning. Flygplatser lånar ut rullstolar fram till flygplanet.

Medicin och läkemedel behöver alltid transporteras i originalförpackning och om läkemedlet är receptbelagt ska man ha med sig ett intyg på engelska från en läkare om att medicinen ska tas med utomlands.

Information om sittplats på flyget för rörelsehindrade

Flygbolag har av säkerhetsskäl regler gällande vilka sittplatser som är reserverade för personer med funktionshinder. För att ta reda på vilken sittplats du kan använda behöver du berätta vilka funktionshinder du har till din researrangör eller flygbolag. Detta gäller även om du klarar dig själv eller delvis klarar dig själv. Till funktionshindrade räknas även döva, blinda, psykiskt funktionshindrade eller personer som på grund av ålder eller sjukdom kan ha problem med att ta sig ombord på och av flyget. En person som inte kan ta sig till en nödutgång på flyget snabbt och utan hjälp räknas som funktionshindrad enligt flygbolagens stadgar.

Handikappanpassade Hotell

För att funktionshindrade ska kunna njuta av sin semester är det viktigt att man väljer ett hotell som är anpassad efter personens behov. Genom att kontrollera hotellets faciliteter och rum blir resan mer säker. Därför bör du innan avresan noggrant säkerställa att hotellet motsvarar samtliga av dina behov så att inga överraskningar uppstår. Om du bokar en resa genom en researrangör kan de svara på om hur hotellets anpassning ser ut, i annat fall kan du kontakta hotellet direkt.

Kom ihåg att standarden för anpassade hotell och rum ser olika ut beroende på land och behöver inte alltid uppfylla de svenska kraven på standard för funktionshindrade.

Goda råd

För dig som behöver anpassad resa med hotell och annat viktigt är det bra om du gör en lista över vilka dina absoluta krav är. Skriv även ned vilka önskemål du har så att researrangören, flygbolaget eller hotellet kan erbjuda det absolut bästa för just dig. Planera din resa i god tid och var så detaljerad som möjligt.

Använd skriftlig kommunikation med din researrangör så att samtlig information inte glöms eller misstolkas.

Researrangörer som erbjuder anpassade resor

Apollo är en researrangör som erbjuder anpassade utlandsresor till personer med funktionshinder. Behöver du mer information eller vill boka en utlandsresa kan du kontakta Apollo. Du kan även läsa mer om hur de arbetar med att tillgodose resor för funktionshindrade här.

TUI erbjuder också anpassade utlandsresor till personer med funktionshinder. Kontakta TUI för att ta reda på mer om vilka resor som erbjuds och om de är fullt anpassade just för dina behöv. Du kan läsa mer om TUI och deras anpassade resor här.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök