Här ansöker du om intyg om rätt till vård i Sverige

Här finns information till dig som behöver ett intyg om att du har rätt till vård i Sverige. Intyget gäller för personer som är bosatta i EU/EES-land eller Schweiz. När du ansöker om rätt till vård i Sverige får du vid godkännande rätt till vård. Du ansöker genom blanketten nedan.

Pensionärer. Du som är pensionär med en svensk pension med lever och är bosatt i ett annat EU-land har du normalt sätt rätt till vård i Sverige till samma patientavgift som alla andra svenskar. För att du ska kunna ta del av det svenska vårdsystemet behöver du visa upp ett intyg från Försäkringskassan. Intyget visar att du har rätt till vård i Sverige.

Studenter. Du som är student och försäkrad i Sverige men studerar i ett annat EU-land, EES-land eller Schweiz har rätt till vård i Sverige. Du får ta del av vården enligt patientavgifter som gäller. Du kan ta del av vården när du är på besök i Sverige. Du har rätt till vården även om du inte längre är folkbokförd i Sverige. För att kunna ta del av vården måste du först få ett intyg utfärdat.

Patient som inte är folkbokförd i Sverige. Du som inte är pensionär eller student men omfattas av andra vårdregler kan läsa mer om det på Försäkringskassans webbplats. Läs mer om vård till patienter som inte är folkbokförda i Sverige i länken här > Försäkringskassan.

Här ansöker du om rätt till vård
  1. Ladda ned ”Ansökan om intyg om rätt till vård”.
  2. Fyll i samtliga uppgifter i handlingen
  3. Skriv under
  4. Skicka blanketten till:
    Försäkringskassans inläsningscentral
    839 88 Östersund
Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier