Hindersprövning – så gör duBeställ hindersprövning

Innan du gifter dig måste ni ansökan om hindersprövning. Det gör man genom att beställa en handling ”Hindersprövning” som man lämnar in i god tid före vigseln.

Myndigheter behöver kontrollera om det finns något hinder mot vigseln, allt i enlighet med svensk lag. Det finns flera hinder: Om ni inte har fyllt 18 får ni inte gifta er, om ni är nära släkt får ni inte gifter er med varandra, om någon av er redan är gift eller har en registrerad partner får ni inte heller gifta er med varandra.

Efter att ni har beställt en hindersprövning så sker det en kontroll och när prövningen är klar får ni ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg från Skatteverket som gäller i sammanlagt fyra månader.

Så ansöker ni om hindersprövning

Du ansöker genom att fylla i handlingen som du sedan ska skicka in till Skatteverket. Adressen dit du ska skicka handlingarna står på blanketten. Du kan behålla ditt efternamn men om du vill byta kan du ansöka om att byta eller lägga till efternamn när du gifter dig.

Om du är bosatt utomlands

För dig som är bosatt utomlands ska du göra din hindersprövning på ambassaden i landet du befinner dig i. Är du svensk medborgare hjälper ambassaden dig med detta mot en avgift.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier