Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Tjänster

Beställ flygtransport till hund eller annat djur

Med anledning av corona har vi just nu pausat verksamheten med djurtransporter.
Information när vi återupptar verksamheten kommer att meddelas här.
Under resan – om ditt husdjur är med om en skada, sjukdom eller avlider

Ska ditt husdjur resa i lastutrymmet eller i kabinen? Oavsett resesätt, glöm inte att köpa Djurskydd flygresa. Skyddet inkluderar ett juridiskt ombud om djuret är med om en skada, sjukdom eller dödsfall som uppkommer under resan. Skyddet måste köpas innan avresan för att den ska gälla.

Köp och läs mer om skyddet här.

Hitta djurtransportör med flygresor

Ska du flyga med hund eller annat djur? Vill du skicka hunden ensam med flyg? Ska du hämta en hundvalp i en annan stad? Oavsett destination eller fraktorsak så hjälper Utrikesgruppen dig att transportera din hund eller katt i samarbete med duktiga och erfarna djurtransportörer.

Du kan skicka din hund ensam med flyg och djurtransportörerna hjälper dig då att frakta ditt husdjur på ett säkert sätt och ser till att alla krav uppfylls för transport av djur. De förbereder resan noga så att det blir enkelt och smidigt för dig.

En professionell djurtransportör underlättar processen med sin kunskap och expertis inom alla områden som är relaterade till frakt av djur. Professionella djurtransportörer för sällskapsdjur har kunskaper om flygregler, reglerna i destinationslandet, krav på flygburar för hundar, katter och andra djur, hämtning och leverans, karantän, ombordstigning, import- och export och andra etiketter och dokument. Och eftersom dessa krav, förordningar och regler hela tiden kan ändras, håller en djurtransportör av exempelvis hundar och katter sig uppdaterad om dessa förändringar och gör nödvändiga justeringar av ditt husdjurs resa. 

Du skickar inte ditt husdjur med flyg varje dag, därför bör du använda en professionell djurtransportör av hundar och katter eller andra djur för att säkerställa att frakten sker på ett djurvänligt sätt. Vi hjälper till med alla dokumentationer som krävs samt besiktningar av djuret i Sverige och i avgångslandet.

Vi förmedlar djurtransporter över hela världen som hämtar upp från alla städer i världen. Djurtransportörerna ordnar med väg och flygtransporter.

Viktigt att komma ihåg

Du behöver oftast dokument och en tillstånd för att kunna genomföra en djurtransport mellan Sverige och utlandet. Kontakta Jordbruksverket för regler om införsel av djur till Sverige, eller motsvarande myndighet i utlandet vid djurtransport till annat land.

Här kan du läsa information från Tullverket som är den myndighet som hanterar besiktningen av dokumentationen av djur innan inresa till Sverige.

Observera att Utrikesgruppen endast hanterar bokningar av transporter och inte dokument och tillstånd.

Vanliga destinationer med hund

Spanien

Norge

Finland

Grekland

Balkan

Danmark

Albanien

Holland

Turkiet

Polen

Frankrike

Italien

Tyskland

Belgien

Holland

Serbien

Kontakta oss vi hjälper er med djurtransport

Låt Utrikesgruppen kontakta dig med pris och mer information när din hund eller katt behöver flyga. Skriv till: info@utrikesgruppen.se

Pristabell – djurtransport med fordon (uppskattning)

Avståndet mellan destinationerna avgör till viss del. Exempelvis kan en resa från Frankfurt, Prag eller Bryssel till Stockholm kosta: Från 5 000 SEK.

Djurtransport med fordon kan bli både dyrare och en aning billigare. Oftast kan ett lägre pris erbjudas om transportören från landet djuret befinner sig i vanligtvis besöker Sverige i sin transportverksamhet. Då fyller transportören bara på med gods i en transport denne ändå skulle använda.

Vad är en bokningsförfrågan?

En bokningsförfrågan av djurtransport från dig innebär att vi kontaktar djurtransportörer just för dig och ditt djur. Vi använder de uppgifter du lämnar till oss i kontakten med djurtransportörer för att kunna boka en transport till dig.

Du kommer att få ett prisförslag innan du bokar transporten. Om du bara är intresserad av vad priset ungefär kan vara, var då vänlig och kontakta oss då vi kan lämna ett uppskattat pris. Skriv då till: info@utrikesgruppen.se och ange djurets avreseort och destination.

Ditt husdjur reser som incheckad bagage i lastutrymmet om flygbolaget tillåter detta. I sällsynta fall kan en djurtransportör följa med vid flygresan. Rätt temperatur och lufttryck håller rätt syremängd under hela resan för djuret.

Vill du att en djurtransportör följer med djuret på resan då kan djuret många gånger resa i kabinen, specifikt om det är en hund eller katt som ska flyga. För andra djur gäller andra regler.

Var reser din hund till? Ska din hund resa inom Sverige eller utomlands?

Tänk på vilken bur du har för djuret. Många flygbolag kräver en IATA-godkänd flygbur som kort innebär att buren måste vara tillverkad i solid och hård plast. Buren måste också innehålla skålar som är ordentligt fästa som innehåller mat och vatten. Buren måste vara väl ventilerad och samtidigt också vara ordentligt stängd och dörr ska vara konstruerad i stål där den inte kan öppnas från insidan. Buren måste ha etiketter.

De flesta flygbolag kräver ett hälsointyg för alla djur som de transporterar, vare sig de är i kabinen eller som frakt. Hälsointyget ska visa att djuret är friskt och klarar av att flyga. Hälsointyget kan du få av din djurveterinär.

Nej, det går bra att transportera de flesta sorters djur med flyg. Kontakta oss om det gäller annat djur än hund eller katt.

Det är ovanligt att en djurtransportör reser i flygplanet med djuret då detta medför extra kostnader. Men det går bra beroende på vilken destination djuret ska till. Andra aspekter är om djuret kan resa i sällskap med en transportör beror på vilket och hur stor djuret är. Om du vill att en djurtransportör ska följa med djuret hela vägen behöver då kontakta oss då detta sker på förfrågan. 

Om ditt husdjur reser som frakt kan det krävas en övernattning i en del fall beroende på destination. Oftast går det bra att inte övernatta utan djuret följer med vid nästa flyg.

Ja, det finns många direktflyg från Sverige till länder i Europa och även utanför Europa.

Flygbolag har specifika rutiner för godkännande, hantering och leverans av din hund. Flygbolagen tar hänsyn till hundens behov och beaktar dem på ett lämpligt sätt under lastning, lossning eller vid en mellanlandning.

Om din hund eller katt reser i sällskap med en djurtransportör så tas djuret omhand på ett närmare sätt med en transportör som är väldigt van vid hundar och katter och som aldrig lämnar djuret under uppsikt. Observera att det är i sällsynta fall en djurtransportör följer med vid resan. Detta har ett mycket högre pris och du måste specifikt ställa en förfrågan till oss om det är möjligt att en transportör följer med på resan. Det vanliga är att hunden reser ensam eller med hundägaren.

Ja, du måste köpa en om flygbolaget kräver detta. Om du inte har en IATA godkänd bur så tillhandahåller djurtransportörerna burar mot en extra kostnad.

Ja, det går bra. Djurtransportörerna kan resa till i princip alla städer i världen för att sedan leverera hunden till Sverige.

Utöver transportkostnaderna som sätts av djurtransportörerna så tillämpar Utrikesgruppen en hanterings- och förmedlingsavgift från 1500 SEK. Avgiften är lägre om transporterna sker inom EU och högre om transporten är från ett land utanför EU.

Information

En del flygbolag tillåter hundar att resa inne i planet. Det är dock hundens storlek och vikt som avgör om hunden får stiga ombord på planet. Mindre hundar och valpar får oftast tas med som ett handbagage. Det finns regler för väskan som hunden reser i. Hunden får inte vara lös ombord på planet och måste kunna kontrolleras och hållas på en plats.

Om en hund är för stor för att resa i kabinen kan den få resa som frakt i flygplanets lastutrymme. Många flygbolag tillåter att hundar får resa i lastutrymmet, men, det finns flygbolag som inte har ett lastutrymme med värme eller belysning och de kan flygbolaget inte frakta djur.