Hur gammal måste man vara för att åka utomlands själv

Länder, flygbolag och researrangörer har regler för vad som gäller när minderåriga ska resa utomlands. Om ett föräldramedgivande skaffas får en person som är under 18 år resa själv. Dessa regler för hur gammal man måste vara för att resa utomlands är krav som ställs av bland annat myndigheter i landet och av flygbolagen. Här kan du ta reda på mer om vad som gäller för minderåriga som ska resa utomlands själv.

Om en person är under 18 år får denne resa utomlands själv om tillståndet föräldramedgivande tas med. Det är vårdnadshavarna som ska signera tillståndet för att handlingen ska vara giltig. Tänk på att vissa åldersregler gäller för minderåriga som reser själva och som flygbolagen har reglerat.

Normalt sätt får ett barn som är över 5 år resa själv med flygbolagen. Om ett barn är under 5 år nekar alla flygbolag i regel ett barn att resa med dem. Vissa flygbolag kräver att barn som är mellan 5-11 år utöver föräldramedgivande även beställer en obligatorisk assistanstjänst. Detta innebär att en flyganställd hjälper barnet ombord och vid avstigning samt ledsagning till den mottagande personen på destinationen.

När minderåriga ska resa själva

Minderåriga får resa själva till annat land. Det länder och flygbolag vill att den minderåriga styrker är att resan har godkänts av vårdnadshavarna. Om den minderåriga bara har en vårdnadshavare räcker det med ett godkännande.

Tillståndet föräldramedgivande skaffas här.

När ska tillståndet uppvisas?

Tillståndet kan komma att behöva visas upp till researrangören innan resan bokas. Även flygbolaget vid ombordstigning eller incheckning kan kräva att minderårig visar upp tillståndet. Vid inresa i landet kan gränskontrollen kontrollera närmare om den minderåriga har fått godkänt att resa utomlands själv.

Alla krav på uppvisande av tillståndet kan ske slumpmässigt av gränskontroll, flygbolag och researrangörer. Det är på ditt ansvar att alltid kontrollera inresereglerna.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier